Književnost

PREDSTAVLJENA KNJIGA DR. ANTE KOVAČEVIĆA U OSIJEKU

"Čovjek i njegova sjena", knjiga Ante Kovačevića o progonu političkih neistomišljenika

Knjiga "Čovjek i njegova sjena" Ante Kovačevića svjedoči o progonu političkih neistomišljenika, montiranim sudskim procesima te grijesima komunističke ideologije, totalitarnog sustava i prakse bivše Jugoslavije, ali i potrebi oproštenja i pomirenja.

Knjiga ''Čovjek i njegova sjena''   FOTO:STV
Piše: Republika.eu / STV

Autor je u knjizi iznio svoja sjećanja i dokumente, te opisao vlastita stajališta o događajima i ljudima iz vremena komunističke represije koju je sam imao prilike osjetiti na vlastitoj koži. Kroz životnu priču "Čovjeka i Sjene" koji su se nakon 30 godina upoznali u demokratskoj poslijeratnoj Hrvatskoj, prikazana je i sadašnja hrvatska stvarnost u kojoj glavnu riječ, kako tvrde, vode bivši udbaši.

Anto Kovačević inače, za vrijeme jugoslavenskog komunističkog režima, 18. listopada 1981. godine, uhićen je, saslušan i odveden u pritvor u Doboj. U montiranom političkom procesu dvojica bečkih studenata bila su prisiljena opteretiti ga optužbama. Ti su studenti povratkom u Beč međunarodnim institucijama i austrijskim vlastima iznijeli kako ih je na takve izjave prisilila komunistička vlast u SFRJ. Amnesty International proglasila je Antu Kovačevića "zatvorenikom savjesti" jer nije zagovarao nasilje u svom zalaganju za promjenu državnog sustava, te jer je osuđen zbog svojih mišljenja i govora.