Vukovarsko-srijemska

ŽUPANJSKA SLADORANA

Otkupna cijena repe u 2016. godini bit će 250 kuna za tonu

Tradicionalna manifestacija Dan polja šećerne repe u organizaciji Sladorane održana je nedavno u Županji.

Sladorana Županja   FOTO:Goran Ferbezar/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Glas Slavonije

''Uvijek volim reći da je repa u našem poslu i A i B i C, a sve ostalo je D. To je proizvodnja s velikom odgovornošću i zahtijeva puno truda da bi se dobio pravi rezultat. Suradnja, komunikacija i otvoreni razgovori između proizvođača i prerađivača od velike su koristi jer jedni bez drugih ne možemo. Svima nam treba olakšati, da bude manje troškova, manje napora, a da se postignu bolji rezultati''. oručio im je Zadro.

Ustvrdio je kako su u virovitičku i županjsku šećeranu do sada uložili oko milijardu kuna i sada se postavlja pitanje kako se boriti s vrlo jakom konkurencijom i kako opstati. Priznao je kako uopće nema osjećaj da smo ušli u EU, jer smatra da je Hrvatska bila neaktivna i nije znala iskoristiti ono što joj se nudilo, kao što su to znali Poljaci, Bugari i drugi. Upozorio je na neravnopravan odnos hrvatskih šećerana prema, primjerice, šećeranama u nordijskim zemljama, gdje se postižu znatno veći prinosi, digestija i kvaliteta šećerne repe i proizvode goleme količine šećera. 

Direktor Sirovinske službe Sladorane Ivo Rešić najavio je da s jučerašnjim danom počinje organizacija proizvodnje šećerne repe za sljedeću godinu. Najavio je da će otkupna cijena repe u 2016. godini biti 250 kuna za tonu na bazi digestije od 16 posto. A za svakih daljnjih jedan posto digestije plaćat će se dodatnih 20 kuna. 

''Mi smo vam na raspolaganju i nastojat ćemo vam kroz razne mjere pomoći smanjiti troškove i povećati proizvodnju kako biste ostvarili što veću zaradu'', oručio je Rešić.