Ostalo

BOGATSTVO PRIRODE

Nacionalni park Paklenica slavi 66. rođendan

Nacionalni park Paklenica proslavit će svoj 66. rođendan u ponedjeljak. Tim povodom ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović objašnjava da su u pripremi novi sadržaji.

Paklenica   FOTO:Filip Brala/PIXSELL
Piše: Media Servis

"Zbog svojih prirodnih ljepota Nacionalni park Paklenica privlači brojne sugrađane i goste, a ljubiteljima aktivnog odmora pruža različite mogućnosti od šetnje poučnim stazama do penjanja. Projekt koji provodimo u podzemnim tunelima jedan je od najvećih u zaštićenim područjima, a Park će do nove turističke sezone svojim posjetiteljima ponuditi nove sadržaje poput multifunkcionalne dvorane i suvenirnice i time dodatno obogatiti ponudu Parka," rekao je Zmajlović.

U nedjelju i ponedjeljak svim posjetiteljima je omogućen besplatan ulaz u nacionalni park.

Na relativno malom području susreće se iznimno bogatstvo geomorfoloških pojava i oblika, raznolik biljni i životinjski svijet, atraktivni krajolici i netaknuta priroda. Raznolikost živog svijeta je uvjetovana klimatskim karakteristikama, ali i bogatom i raznolikom geološkom prošlosti. Prepoznatljiva obilježja Nacionalnog parka Paklenica su autohtone šume crnog bora, nekoliko tipova bukovih šuma, i duboki kanjoni s potocima - bujičnjacima Velika i Mala Paklenica.

Osim atraktivnih suvremenih posjetiteljskih sadržaja uredit će se i multifunkcionalne dvorane, u funkciju će se staviti i nekoliko HGSS ambulanti pa će se i sigurnost posjetitelja dodatno povećati.