Osječko-baranjska

HACKATHON 2015

Najbolji hrvatski programeri ponudili rješenja za osječke probleme

Najbolji mladi programeri iz cijele Hrvatske četvrtu godinu za redom okupili su se u Osijeku na dvadesetčetvertosatnom natjecanju razvojnih programera – Hackathon 2015 u organizaciji Udruge Osijek Software City. Njihov zadatak bio je ponuditi softverska rješenja za neke od najvećih stvarnih problema grada Osijeka, a najbolji su i bogato nagrađeni.

Piše: Republika.eu / STV

Na četvrtom po redu Hackathonu ove se godine okupio najveći broj natjecatelja do sada: njih više od devedeset u 26 ekipa iz Osijeka, Varaždina, Zagreba, Đakova, i drugih mjesta. Devet je bilo juniorskih ekipa koje čine mladi programeri, najčešće studenti koji još uvijek nisu zaposleni u IT industriji te 17 ekipa iskusnih seniora. Natjecanje je počelo u subotu, trajalo je 24 sata u komadu, a ekipe koje su ponudile najbolja rješenja nagrađene su.

Zadatak koji je stavljen pred mlade programere bio je kreativnim računalnim aplikacijama pronaći društveno pozitivna rješenja za konkretne osječke probleme.

Pobjednici ovogodišnjeg Hackathon u seniorskoj kategoriji bili su ekipa Styria Digital Services 1 koja je ponudila jedinstveno rješenje za tri problema: zdravu hranu, studentski život i tržište rada , dok je u juniorskoj kategoriji najbolji bio tim FOI 1 koji se pozabavio komarcima. Posebnu nagradu udruge Osijek Software City, tablet računalo osvojio je tim Gimnazija Đakovo.