Razno

NAJPOPULARNIJA APLIKACIJA

Instagram slavi 5. rođendan

Instagram je danas popularan diljem svijeta, pa i u Hrvatskoj gdje ima 190.000 korisnika. Nakon što su ga platili milijardu dolara, Facebook ga je nastavio razvijati

Ilustracija   FOTO:Instagram
Piše: Republika.eu/ 24sata.hr

Najpopularnija aplikacija za obradu i dijeljenje fotografija danas slavi 5. rođendan. Riječ je, naravno, o Instagramu, a u pet godina postojanja prerastao je u samostalnu društvenu mrežu.

Instagram su pokrenuli Kevin Systrom i Mike Krieger iz San Francisca koji su ga zamislili kao hibrid društvenog umrežavanja i fotografske usluge. Ovaj startup vrlo brzo je zaživio te je 6. listopada 2010. godine pokrenut na iOS uređajima. Otada se Instagram proširio svijetom te se danas može pohvaliti s oko 400 milijuna aktivnih mjesečnih korisnika i oko 80 milijuna svakodnevno objavljenih fotografija. 

Instagramov potencijal prepoznali su i u Facebooku te su ga kupili 2012. godine za milijardu dolara.

Instagram je kumovao i širenju pošasti znane kao "selfie", no mnogima je pružio i priliku da zarade i proslave se. Tako danas mnoge do jučer nepoznate osobe zarađuju od reklamiranja proizvoda na svojim Instagramskim fotkama.

Mnoge slavne osobe koriste baš Instagram kako bi obavijestile javnost o novostima iz svog života. Tom Daley, olimpijski ronilac, objavio je zaruke na Instagramu, Rihanna je najavila svoj novi spot, a Mario Testino, fotograf, je otkrio svoje prve službene fotografije princeze Charlotte putem Instagram posta.

Najpopularniji profili na Instagramu pripadaju poznatim američkim zvijezdama. Na prvom mjestu je Taylor Swift s 49.9 milijuna followera, Kim Kardashian je na drugom mjestu s 48 milijuna, a na trećem mjestu je Beyonce s 47.1 milijuna.

Zasad najpopularnija fotografija na Instagramu je ona Kendall Jenner na kojoj leži na podu s kosom uređenom u obliku srcu. Ta fotografija ima preko 3.1 milijuna lajkova.

Instagram u Hrvatskoj

Procjenjuje se da u Hrvatskoj ima oko 190.000 korisnika Instagrama. Od toga je 57 % žena i 43 % muškaraca. Instagram najviše koriste osobe stare između 18 i 24 godine, a najviše korisnika ima prebivalište u Zagrebu, oko 72.000 korisnika.


Izvor: 24sata.hr