Moda & ljepota

NJEGA KOSE

Raste li vaša kosa dovoljno brzo?

Rast kose ne možete ubrzati, ali ga zato možete usporiti

Faze rasta i opadanja kose   FOTO:Fotolia
Piše: Republika.eu/ Zena.hr

Jeste li ikada imali osjećaj da vam kosa raste brže, a ponekada sporije? Ili ste možda primijetili da nekom drugome kosa raste brže nego što raste vama? Istina je da rast kose i dlaka može donekle varirati, no prije nego što kažemo nešto više o samoj brzini rasta i o čemu ona ovisi, potrebno je reći nešto više o fazama rasta kose i dlake. Prva je anagena faza, druga je katagena faza, a treća telogena faza.

Faze rasta i opadanja

Anagena faza još je poznata kao faza rasta vlasi i dlake i u njoj se nalazi oko 85 posto vlasi i dlaka na vašem tijelu. Ona traje između dvije i šest godina, a ako vlasi i dlake ostanu u toj fazi duže vrijeme, one rastu brže. Katagena faza još je poznata kao prijelazna faza ili faza mirovanja u kojoj se folikul vlasi ili dlake ne obnavlja, te možda imate osjećaj kao da kosa raste, no u toj fazi nema rasta. Ta faza traje oko dva tjedna.

Telogena faza još se naziva faza ispadanja kose, kada se stara kosa otpada, a na njenom mjestu ispod se razvija novi folikul s mladom kosom, odnosno započinje anagena faza. Zato nije niti čudno da se svakih nekoliko godina zna javiti pojačano, nama neobjašnjivo opadanje kose, a u biti se radi samo o normalnom ciklusu opadanja stare kose i njenog obnavljanja. Zanimljivo je i spomenuti da se kod normalne i zdrave kose uvijek oko 10 do 15 posto kose i dlaka nalazi u telogenoj fazi, pa je normalno da vam ispadne i do stotinjak vlasi dnevno.

Brzina rasta

Znanstvenici su izračunali da kosa mjesečno prosječno raste oko 1,25 centimetara, što znači da dnevno naraste 0,0416 milimetara, dok se godišnje može očekivati rast kose od 15 centimetara. Ono što je zanimljivo je da je nemoguće ubrzati rast kose, ali da ga je moguće usporiti s nezdravim načinom života – ponajprije nepravilnom prehranom, stresom, prekomjernim uživanjem u alkoholu, pušenjem, ali invazivnim tretmanima za kosu. Također, određene hormonalne promjene u tijelu te drugi zdravstveni problemi mogu isto imati utjecaj na rast, pa tako i samo opadanje kose.

Dakle, ako ste planirate pustiti kosu, možete po prilici znati koliko će vam ona narasti za pola godine ili godinu dana, ako ju nećete ni malo šišati.

Nema razlike s dlakama

Kada su u pitanju dlake koje raste po licu, bilo kod muškaraca, ali i na žalost kod nekih žena, sigurno vam se čini da one rastu brže od kose, no to u biti nije slučaj. Radi se samo o percepciji. Primjerice, muškarci najčešće briju bradu do razine kože, i dok ona počne ponovno izbijati iznad razine kože, čini se kao da je u kratkom vremenu narasla mnogo više nego što to primjerice slučaj s kosom ili nekim drugim dijelom tijela.  

Važna je i boja kose

Zanimljivo je još i spomenuti nekoliko detalja što se tiče kose. Naime, broj vlasi osim o zdravlju i pravilnom načinu života ovisi i o genetici, pa čak i o tome koju prirodu boju kose imate. Osobe s plavom bojom kose tako imaju prosječno oko 150 tisuća vlasi, osobe s crnom bojom oko 110 tisuća, smeđokose osobe 100 tisuća, a crvenokose samo 75 tisuća vlasi.

Prosječan promjer vlasi je 0,1 milimetar, iako on može varirati.


Izvor: Zena.hr