Gastro

DOMAĆINSTVO

Čudotvorni trikovi sa sodom bikarbonom

Lista kulinarske primjene soda bikarbone je iznenađujuće duga, a najpoznatija je upotreba uz ili kao zamjena praška za pecivo.

Čudotvorni trikovi sa sodom bikarbonom u kuhinji   FOTO:Thinkstock
Piše: Republika.eu/ Gastro.hr

Natrijev-bikarbonat, ili popularno soda-bikarbona svestrana je tvar koja u domaćinstvu ima gotovo nebrojeno primjena: od čišćenja doma i osvježavanja odjeće do održavanja bazena i pripreme roštilja. Lista kulinarske primjene soda bikarbone je iznenađujuće duga, a najpoznatija je upotreba uz ili kao zamjena praška za pecivo.

Soda bikarbona, naime, može zamijeniti prašak u pripremi peciva na način da 1 žličica sode bikarbone mijena 2 žličice praška za pecivo. Slično, soda bikarbone mijenja prašak za pecivo i u pripremi kolača od prhkog tijesta. Također, može zamijeniti i kvasac na način da se pomiješa s limunskom kiselinom u jednakim omjerima , što uz dodatak brašna daje brzo dizajuće tijesto. Beskvasni kruh pripremljen sa sodom bikarbonom vrlo je popularan u Velikoj Britaniji, gdje ga nazivaju soda bread. Uz sodu bikarbonu su i palačinke prozračne i prhke, a sličan učinak moguće je postići i pri pripremi omleta ako na 3 jaja dodate ½ čajne žličice soda bikarbone.

Pomoću soda bikarbone možete i očistiti voće i povrće od svih nečistoća. Jednostavno uronite plodove u zdjelu s hladnom vodom kojoj ste dodali 2-3 žlice soda bikarbone (na pola litre vode) te nakon desetak minuta isperite voće i povrće. Soda bikarbona je korisna i ukoliko volite uživati u mahunarkama, ali želite izbjeći napuhavanje i plinove koje konzumacija ovog povrća nosi sa sobom. Tako ćete produkciju plinova smanjiti na način da mahunarkama koje se kuhaju dodate prstohvat soda bikarbone. Prstohvat soda bikarbone bit će vam od koristi i ako želite smanjiti kiselost nekih jela poput primjerice umaka od rajčice ili ako ste dodali previše octa salati.

Pripremate li meso na roštilju kako bi ga omekšali i osigurali njegovu lakšu probavljivost natrljajte ga sodom bikarbonom te odreske ostavite u hladnjaku na 3-5 sati. Prije nego što meso stavite na grill dobro ga isperite.

I za kraj, uz pomoć soda bikarbone možete se riješiti neugodnog mirisa češnjaka ili ribe s ruku. Jednostavno umjesto sapuna pri pranju ruka upotrijebite 2 čajne žličice soda bikarbone.

Izvor: Gastro.hr