Vukovarsko-srijemska

SPORA OBNOVA ILI?

Prosvjed prilikom svečanosti povodom završetka obnove Gunje

Pod sloganom "Gunja kaže hvala" u toj je općini održana svečanost za sve one koji su pomogli u njezinoj obnovi nakon velikih poplave u svibnju prošle godine. U Gunji je bilo i pet ministara koje je dočekao prosvjed u organizaciji Mladeži HDZ-a. Vladajuće se prozvali za sporu obnovu, ali, tvrde, i niz nepravilnosti pri njezinom provođenju. Jedni druge optužili su da Gunju koriste u predizborne svrhe.

Prosvjed   FOTO:Marko Mrkonjic/PIXSELL
Piše: Media Servis

Na svečanosti u osnovnoj školi u Gunji na kojoj se okupilo oko 600 uzvanika svima koji su pomogli u obnovi zahvalio je općinski načelnik Hrvoje Lucić. Rekao je kako je više od 90 objekata u Gunji obnovljeno i da će obnova završiti najkasnije do kraja studenog.

"Danas je dan kada Gunja kaže hvala svima koji su pomogli u obnovi. Stvarno su se svi ujedinili, ne samo iz Hrvatske nego iz cijelog svijeta", rekao je Hrvoje Lucić.

Uz mještane zadovoljne odrađenim poslom, bilo je i onih koji su na prosvjedu u organizaciji Mladeži HDZ-a Vladu prozvali za niz nepravilnosti. Osim što Vladu prozivaju za sporu obnovu, tvrde i da su tvrtke koje su obnavljale kuće od države dobile više sredstava, nego građani koji su kuće sami odlučili obnoviti. Organizator prosvjeda Antonio Marković:

"Smatramo da je sramota da se obilježava završetak obnove kada veliki broj objekata još uvijek nije završen, kada ljudi još uvijek nisu u Gunji ili su u kontejnerima", rekao je Marković.

Ministre Milanku Opačić, Anku Mrak Taritaš, Miranda Mrsić, Tihomira Jakovina i Vedrana Mornara dočekali su ispred škole ovakvi povici.

Svatko ima pravo prosvjedovati, ali mi smo zadovoljni i ponosni obnovom Gunje, dok Mladež HDZ ovo koristi u preizborne svrhe, poručila je ministrica graditeljstva i prostornoga uređenja Anka Mrak Taritaš, te je iznijela najnovije podatke.

"Ukupna brojka koju mi imamo je otprilike 2.270. To je otprilike 2.300 kuća koje su stambene namjene, 40 zgrada javne namjene je gotovo, i jednako tako, svi oni poslovni sadržaji koji su još u fazi obnove", rekla je ministrica Mrak Taritaš.

Ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić obećala je kako će zbrinuti svi oni koji su i dalje u kontejnerima.

"Riješavat će se preko jedinica lokalne samouprave. Ono što smo mi napravili, to je da smo im dali jednokratnu pomoć kako bi mogli platiti podstanarstvo i na taj način riješiti svoj problem", rekla je Opačić.