Ostalo

NEBRIGA ZA SELJAKE

Jakovina na udaru sve žešćih kritika – čak niti u vrijeme žetve nije obišao slavonske poljoprivrednike

Ministar poljoprivrede u vladi Zorana Milanovića Tihomir Jakovina kako se približavaju parlamentarni izbori na račun vlastitog (ne)rada trpi sve žešće kritike javnosti i poljoprivrednika. Iako velika većina seljaka, pogotovo oni s područja Slavonije i Baranje, od samog početka njegovog mandata nije baš previše oduševljena njegovom politikom kulminacija nezadovoljstva poljoprivrednika najizraženija je otprilike u posljednjih pola godine.

Željko Kraljičak   FOTO:Patrik Macek/PIXSELL
Piše: Republika.eu

Odgovor na Jakovinin odnos prema poljoprivrednim proizvođačima seljaci su ponudili u obliku demokratskog bunta i svojevrsnim političkim angažmanom, odnosno predlaganjem i okupljanjem oko osobe za koju smatraju kako će bolje i uspješnije voditi resor poljoprivrede i štiti njihove interese. Preko dvije stotine poljoprivrednih proizvođača s područja Slavonije i Baranje odlučilo je javno podržati Željka Kraljička, doktora znanosti i dužnosnika koji se godinama bavi praćenjem i analizom procesa u poljoprivredi, za budućeg ministra poljoprivrede. Kraljičak već godinama slovi kao jedini kritičar promašenih poljoprivrednih politika, kako ove SDP-ove tako i bivše HDZ-ove vlade, ali i osoba koja nudi rješenja za poboljšanje stanja u poljoprivredi i hrvatskom selu. Iz njegovog županijskog ureda svih ovih godina poteklo je čitav niz zakonskih prijedloga koji nažalost i danas skupljaju prašinu u ladicama ministarstva u Zagrebu jer niti jedna vlast nije pokazala volju da ih usvoji i provede. Vjerojatno jer mnogim uvozničkim lobijima nije u interesu jačanje domaćih proizvođača hrane, odnosno malih obiteljskih gospodarstava. Upravo je takav njegov pristup dojmio i „osvojio“ slavonsko-baranjske seljake i tu se vjerojatno krije razlog njihove potpore Željku Kraljičku za ministra poljoprivrede. 

Hrvatsko selo i poljoprivrednici, a to je više nego očito, na čelu ministarstva poljoprivrede žele osobu koja će svoju politiku napokon fokusirati na razvoj obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Jer upravo su oni u svim ovim dosadašnjim lutanjima bivših i sadašnjeg ministra poljoprivrede platili najveću cijenu. Primjerice, mnoge manje farme su propale, na desetine tisuća OPG-ova zatvoreno, a velika većina preostalih nalaze se pod blokadama i jedva krpaju kraj s krajem. Mnogi su od Jakovine očekivali promjene i zaokret u pristupu, ali se vrlo brzo pokazalo kako će to biti još jedan promašen mandat za hrvatsko selo i seljaka.

Cjelokupni Jakovinin odnos prema poljoprivrednicima, prvenstveno prema slavonsko-baranjskim, oslikan je u njegovom ponašanju tijekom protekle poljoprivredne sezone. Naime, čak se nije udostojio niti protokolarno pojaviti u Slavoniji za vrijeme žetve i barem priupitati seljake kako im je. Niti ovo nesvakidašnja suša s kojom se seljaci bore nije previše dirnula ministra koji je svoje vrijeme radije provodio u klimatiziranim uredima u Zagrebu.

Željko Kraljičak smatra kako je razlog takvom ponašanju ministra Jakovine činjenica što je, prema mišljenju Kraljička, svjestan kako nakon isteka mandata više neće biti ministar te da stoga više nema potrebe ništa raditi. „Zamislite ministra poljoprivrde koji u žetvi nije došao u Slavoniju i Baranju, zamislite ministra koji nije došao posjetiti seljake ni u ovako velikoj suši. Njemu više ne traba Slavonija i Baranja, njemu više nisu u interesu i fokusu mali ljudi, on je možda sebe negdje zbrinu, ali ostavio nas na cjedilu. Mi nećemo to dozvoliti i zato smo izašli s našim programom još prije 4 mjeseca“, upozorio je nedavno Željko Kraljičak na jednom od skupova svoje stranke.

U kandidaturi Željka Kraljička za ministra poljoprivrede, koja je kao inicijativa potekla od samih seljaka, treba naglasiti ulogu i odličnu potporu njegove stranke. Naime, HDSSB i predsjednik Dragan Vulin s oduševljenjem su prihvatili inicijativu seljaka i blagoslovili Kraljičkovu kandidaturu te najavili žestoku političku borbu za taj resor od velike važnosti za Slavoniju i Baranju. U odlučnosti za preuzimanjem odgovornosti za ministarstvo poljoprivrede HDSSB je otišao i korak dalje. Naime, osnivač i član predsjedništva HDSSB-a Branimir Glavaš je u javnim istupima naglasio kako ta stranka planira čak i sjedište ministarstva iz Zagreba prebaciti u Slavoniju i Baranju.