Društvo

BURNO

Reakcije na inicijativu "Za dom spremni"

Inicijativa da se pozdrav "Za dom spremni" uvede kao službeni pozdrav u Oružane snage naišao je na odbijanje Pantovčaka i HDZ-a i reakciju premijera.

HV   FOTO:Goran Jakus/PIXSELL
Piše: Media Servis

Inicijativa je neozbiljna, neprihvatljiva i na razini provokacije, poručili su iz Ureda predsjednice na upit Media servisa. Internetsku peticiju koju je potpisalo 3 200 ljudi pokrenuo je nekadašnji zapovjednik obrane Vukovara Branko Borković - Mladi Jastreb.

Ja sam predložio da se on koristi kao uobičajeni pozdrav bez izmišljanja, kao što su sad raznorazna izmišljanja, jer svi imaju kompleks od Pavelića i Tita. Ustaški režim je koristio hrvatsko ime na svakom ćošku, pa zar bi se mi trebali svega toga odreći", objasnio je Borković.

Taj smo pozdrav koristili u ratu, u Vukovaru smo to nosili na svojim leđima, dodao je Borković. Među potpisnicima peticije su akademici Josip Pečarić i Stanko Popović, biskupi Valentin Pozaić i Vlado Košić, don Anđelko Kaćunko, nogometaš Josip Šimunić, Zvonimir Šeparović, Zvonimir Hodak, Velimir Bujanec i slični.

Inicijatori smatraju da je ustaški pozdrav "Za dom spremni" zapravo starohrvatski pozdrav te da bi se službenom uporabom njegovala hrvatska kultura i tradicija.

"Ja bih ih pozvao da poslušaju govor predsjednika Tuđmana na nekom od predizbornoih skupova iz 90. godine kad se osnivao HDZ, što je mislio o tome i ulozi Hrvata u partizanskom pokretu, i što to znači za hrvatsko nacionalno biće. Neka se vrate tamo, to vrijedi i za vodstvo HDZ-a i sve one koji žele Hrvatsku vratiti natrag u mrak", rekao je premijer.

Poručio im je premijer Zoran Milanović. Dodao je da Hrvatska mora nastaviti normalnim putem naprijed.

Ne što im smeta nego što idemo naprijed", zaključio je predsjednik Vlade u Međimurju.Inicijatori su, osim predsjednici otvoreno pismo poslali i šefu HDZ-a Tomislavu Karamarku.

HDZ u priopćenju poručuje da se svi trebamo okrenuti rješavanju pitanja važnih za budućnost Hrvatske te dodaju.

"Suvremena hrvatska država temelji se na Domovinskom ratu. Hrvatska vojska ima svoje pozdrave koji odražavaju domoljublje i zajedništvo proizašlo upravo iz Domovinskog rata, a to su 'Domovini vjerni' i 'Pozdrav domovini'", navodi se u priopćenju HDZ-a.

Priče o tome da je "Za dom spremni" stari pozdrav iz opere "Nikola Šubić Zrinjski" povjesničari odbacuju, pa bi najbolji pozdrav za pozdrav iz propale ustaške NDH, tad osmišljen, tad korišten, bio zbogom.