Politika

ODGOVOR NA PROZIVKE

Miljenko Bura HDZ-u: Izađite iz Zagreba

Žao mi je kao profesionalcu koji je u zdravstvu 35 godina da se politizira nešto što doista ne smije biti stvar politike, odgovorio je pomoćnik ministra zdravlja Miljenko Bura HDZ-u na njihove prozivke oko sklapanja ugovora o helikopterskoj hitnoj pomoći. Bura objašnjava kako se radi o novom projektu koji žele uvesti, a koji će značiti iskorak za stanovništvo na otocima, u ruralnim i slabije naseljenim područjima.

Ministar i pomoćnik ministra zdravlja   FOTO:Goran Stanzl/PIXSELL
Piše: Media servis

"Ovdje nema ništa štetno u ovom ugovoru. Ovo je ugovor na četiri mjeseca koji ima svoju cijenu", poručio je Bura i naglasio da je cijena iskalkulirana od konzultanata međunarodnog iskustva te da je cijena u okvirima koje su tražili pa čak i niža. Jednu po jednu kritiku HDZ-a odbacuje pa tako i onu da će helikopteri letjeti od 8 do 16 sati.

Na pitanje predsjednika Odbora za zdravstvo HDZ-a Ante Ćorušića "bira li nesreća vrijeme", Bura odgovara kako takva konstatacija pokazuje nestručnost onih koje su je izrekli. "U žargonu letača postoji nešto što se zove "vidljivi dio dana" i to je značajno duže, odnosno negdje oko 18 sati tijekom dana, ovisno o dobu godine. No, treba reći da se i u zemljama poput Njemačke ne rade helikopterski hitni letovi noću već ono što ćemo i mi raditi, a to su prijevozi između bolnica, tamo gdje su označelni heliodromi i aeordromi", objašnjava Bura naglašavajući da je svima jasno kako spuštanja helikoptera noću na neoznačena područja može samo dovesti do nepredviđenih nesreća.

Odbacuje i kako nije istina da tvrtka s kojom je ugovor sklopljen nema potrebne dozvole za slijetanje. "To ne stoji, a propozicije su vrlo rigorozne", poručio je pomoćnik ministra zdravlja i istaknuo da će se helikopteri morati dići u tri minute od poziva. "To je nešto što moramo priželjkivati", kaže.

"Vrijeme je da izađemo iz Zagreba. Ja bi molio i ostale koji govore o tome da izađu iz Zagreba i velikih gradova i vide što znači dostupnost i kvaliteta zdravstvene zaštite na otocima, u ruralnim područjima, itd. Ne možemo to izjednačavati s onim što imamo u velikim gradovima i logično je da mi to ne razumijemo", rekao je Bura, ali i naglasio da će to razumjeti oni zbog kojih to rade. Na ocjene iz HDZ-a kako bi takvu službu mogli uspostaviti i sami, Bura kaže kako je prije 30 godina letio u MORH-ovim helikopterima kada je počinjao karijeru. Objašnjava da se u njima leti i danas što ne znači da MORH-u zbog toga nisu zahvalni, ali ističe da se radi o transportnim helikopterima, a ne medicinskim.

"Možemo li to napraviti i jesmo li mogli? Pa zašto se nije napravilo? Pitam to sve koji kažu da smo mogli napraviti - štošta smo mogli napraviti. Međutim, mi smo našli dovoljno stručnosti i odlučnosti u svemu tome i ustrajat ćemo na ovom značajnom projektu za naše stanovništvo", zaključuje Bura