Politika

ARBITRAŽNI NESPORAZUM

Cerar: Odbijamo vaše argumente. Arbitraža će biti jedina osnova za rješenje granica!

Premijer Zoran Milanović pisao je slovenskom kolegi Miri Ceraru i predložio mu sastanak. Milanović je u pismu Cerara izvijestio o aktivnostima koje su Vlada RH i Sabor poduzeli nakon što je objavljeno 'protupravno i neetično djelovanje' slovenske agentice i slovenskog arbitra u arbitražnom postupku.

Cerar: Odbijamo vaše argumente. Arbitraža će biti jedina osnova za rješenje granica!   FOTO:Nel Pavletic/PIXSELL
Piše: Hrt.hr / Republika.eu

Podsjetio ga je da 'poduzete aktivnosti ne smiju biti nepremostiva prepreka nastavku traženja rješenja za utvrđivanje zajedničke granice' i 'da zajednička nastojanja RH i Slovenije da pronađu novi način rješenja ovog pitanja nemaju alternativu. Milanović je izrazio spremnost da organizira sastanak u Hrvatskoj ili otiđe na sastanak u Sloveniju.

Predsjednik slovenske vlade Miro Cerar kasno večeras odgovorio je premijeru Milanoviću. Zahvalio mu je na pozivu na razgovor, na koji će se s veseljem odazvati, ali ne da bi, kako kaže, raspravljali o budućim zajedničkim koracima u rješavanju bilateralnog problema, jer za Sloveniju je jedini međunarodni forum na kojem se problem treba riješiti Arbitražni sud. Izrazio je nadu da će Hrvatska ponovno razmisliti o svojim stajalištima o arbitražnom postupku, u skladu s međunarodnim pravom i preuzetim obvezama, javlja HRT.