EU

FRANCUSKI PRAVNIK

Ronny Abraham novi slovenski arbitar

Predstavnici slovenskih parlamentarnih stranaka usuglasili su prijedlog o novom arbitru u sporu oko granice. Jerneja Sekoleca zamijenit će francuski pravnik Ronny Abraham, inače predsjednik Međunarodnog suda pravde, a sutra bi ga trebala potvrditi i Vlada Mire Cerara. Istovremeno, slovenski državni vrh neprihvatljivim drži hrvatski izlazak iz arbitraže, o čemu je premijer Cerar pisao kolegi Milanoviću

Piše: Media servis

Dan nakon što je premijer Zoran Milanović objavio da Hrvatska izlazi iz arbitraže čeka se izvanredna sjednica Hrvatskog sabora na kojoj bi zastupnici takvu odluku sutra trebali i potvrditi. Premijer je bio jasan.

"Nema potrebe ulaziti u bilo kakav meritum, u bilo kakve detalje. Ono što se dogodilo i što je na kraju priznato da se dogodilo je neodrživo i Hrvatska izlazi iz ugovora", rekao je Milanović.

Slučaj arbitraže ujedinio je i sve političke opcije u zemlji, a potporu vladinoj politici prvi put je dao i HDZ. Tomislav Karamarko i s današnje klauzure u Vodicama poručuje "Sutra ćemo svi biti jedinstveni"

A jedinstvena je i slovenska politika u svom stavu da je izlazak Hrvatske iz arbitraže neprihvatljiv. Napisao je to u pismu hrvatskom kolegi slovenski premijer Miro Cerar koji navodi da Hrvatska ne može napustiti arbitražni proces te da će Arbitražni sud nastaviti rad do donošenja konačne presude.

"To je utvrdio Arbitražni sud u Haagu, koji je izvijestio da će se arbitražni proces, u skladu sa sporazumom, nastaviti", rekao je Cerar.

U prilog slovenskom uvjeravanju da arbitražni postupak treba nastaviti bit će i sutrašnje imenovanje novog slovenskog arbitra, francuskog pravnika i predsjednika Međunarodnog suda pravde, Ronnyja Abrahama oko kojeg su se usuglasile sve slovenske političke stranke.

I dok Slovenija pokušava uvjeriti Hrvatsku i Europsku Komisiju da se postupak treba nastaviti, EU pere ruke te poručuje kako se u spor ne želi miješati.

"Europska komisija nije strana u arbitražnom procesu te nije uključena u postupke između Slovenije i Hrvatske", izjavila je glasnogovornica Mina Andreevna.

Slovenski diplomate dobili su upute kako u stranima zemaljamu u kojma su akreditirani predstaviti novonastali problem o granici s Hrvatskom. Potvrdio je to slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec. Erjavec je inače prvi visoki slovenski dužnosnik koji je potvrdio autenmtičnost snimki koje su objavili hrvatski mediji. Njegovo mjesto u Cerarovoj Vladi nije upitno. Premijer mu daje podršku, a on ostavku neće podnositi, izjavio je:

"Predsjednik Vlade je ocijenio da nema opravdanih razloga da bih ponudio svoju ostavku te u svemu ne vidi objektivnu odgovornost", kaže Erjavec.

"Predsjednik Vlade je ocijenio da nema opravdanih razloga da bih ponudio svoju ostavku te u svemu ne vidi objektivnu odgovornost".

A hrvatski izlazak iz arbitraže poduprla je danas i Hrvatska biskupska konferencija Iustitia et Pax.

"I dalje su naši motivi prije svega dobrosusjedski odnosi s prijateljskim narodom i dalje smo za to da se ovaj spor riješi u skladu s međunarodnim pravom", rekao je tajnik Anto Mikić.