Politika

HRVATSKA KONZERVATIVNA STRANKA

Hrvatska mora zauzeti odlučan stav u pitanju svojih granica

O događajima vezanim za arbitražu između Hrvatske i Slovenije oglasili su se iz Hrvatske konzervativne stranke. "Nepovredivost hrvatskih granica pitanje je od vitalnog hrvatskog nacionalnog interesa te nitko nema pravo prepustiti niti jedan milimetar hrvatskog teritorija i akvatorija", navode između ostaloga.

Savudrijski zaljev   FOTO:Dusko Marusic/PIXSELL
Piše: Republika.eu

Priopćenje koje potpisuje član Predsjedništva HKS-a Ivan Zadravec prenosimo u cijelosti:

"Slučaj slovenskog kršenja arbitražnog sporazuma oko granice u Savudrijskoj vali otvara i ostala granična pitanja Hrvatske sa susjednim zemljama. Zbog dugogodišnje podaničke i dodvorničke vanjske politike Hrvatska osim sa Slovenijom ima još neriješena granična pitanja s Crnom Gorom, Bosnom i Hercegovinom i Srbijom. Svi traže dijelove hrvatskog teritorija i akvatorija.

Podsjećamo da su, prema odluci Banditerove komisije, granice bivših federalnih jedinica SFRJ priznate kao državne granice i od toga nema odstupanja. Nažalost, umjesto jačanja veza Hrvatske i ostalih članica EU, očito je da su prioriteti ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić odnosi s „regionom“ i osobno lobiranje za fotelju glavnog tajnika UN-a na račun poreznih obveznika. Hrvatski nacionalni interesi nisu nikada bili u fokusu njenog interesa pa tako i u slučaju Savudrijske vale ne pokazuje odlučnost nego očekuje da će problem riješiti netko drugi.

Nepovredivost hrvatskih granica pitanje je od vitalnog hrvatskog nacionalnog interesa te nitko nema pravo prepustiti niti jedan milimetar hrvatskog teritorija i akvatorija.

Hrvatski konzervativci stoga zahtijevaju da po pitanju svojih granica, hrvatska politika treba zauzeti jasan i odlučan stav, a ne očekivati odluke arbitara drugih zemalja."