Svijet

GRABAR-KITAROVIĆ U POTOČARIMA

''Vjerujem u pomirenje"

Na obilježavanju 20.-te obljetnice tragedije hrvatsko izaslanstvo predvode predsjednica Kolinda Grabar - Kitarović i ministrica vanjskih poslova, Vesna Pusić.

Ilustracija   FOTO:Ivica Galovic/PIXSELL
Piše: Media Servis

U obraćanju prisutnima na komemoraciji za žrtve rekla kako čvrsto vjeruju u pomirenje. Prisutni na komemoraciji izviždali su srbijanskog premijera, Aleksandra Vučića.

"Danas se sa svima vama vama poklanjam sa žrtvama koje su život izgubile kao u bezumnom zločinu.Sjećanje na žrtve sve nas trajno obvezuje, poručila je, između ostalog, Grabar - Kitarović...

"Obvezuje nas da Srebrenica, kao mjesto najstrašnijeg zločina od Drugog svjetskog rata, ne bude u našim mislima samo 11. srpnja, na dan, po modernu međunarodnu zajednicu, sramotne obljetnice genocida. Obvezuje nas uvijek i iznova na čuvanje Srebrenice kao opomene na to što se događa kada zakažu međunarodni mehanizmi". Prije same komemoracije naglasila je kako u pomirenje temeljeno na istini vjeruje.

"Ali isto tako treba podvući crtu pod prošlošću. Znamo tko je kriv, kriva je Miloševićeva politika iz 90.-tih godina. Dakle, danas treba svakako raditi na pomirenju, na suživotu, na prosperitetu Bosne i Hercegovine kao države i ja Bosnu i Hercegovinu čvrtso vidim kao članicu Europske unije i NATO - a". Kitarović je zaključila kako "na ovom mjestu mraka 20. stoljeća gdje je čovječanstvo naučilo jednu od svojih najbolnijih lekcija, u ime Hrvatske i u svoje osobno ime, narodima i svim građanima Bosne i Hercegovine želim budućnost svjetla, budućnost mira, suživota i prosperiteta".