Osječko-baranjska

OSIJEK-SREDIŠTE INDUSTRIJE

Informatičke tvrtke uspješno posluju, rastu, zapošljavaju i u krizi

Hrvatski IT izvoz peterostruko je veći od izvoza telekom sektora ili duhanskih proizvoda, gotovo trostruko veći od izvoza pića i tekstila te dvostruko veći od izvoza papira.

Ilustracija   FOTO:Marko Mrkonjic/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Glas Slavonije

Podaci iz 2013. pokazuju da je izvoz softvera i popratnih usluga porastao za sto milijuna kuna u odnosu prema 2012. godini. Već sada je na dvije trećine izvoza farmaceutskih proizvoda, kao i izvoza koji ostvare domaći poljoprivrednici, šumari i ribari zajedno - navodi Sanja Radić, iz osječke tvrtke Gauss Development.

Njezine tvrdnje prenijeli su i neki portali, a bio je to i povod za priču o informatičkom sektoru, posebice u Osijeku, koji doživljava pravi procvat.

''Ove zaključke donijela sam nakon istraživanja koje sam provodila zbog pripreme jednog projekta. Prikupljala sam podatke koji bi trebali pokazati kakav je potencijal informatičkog sektora kao važne gospodarske grane. Podatke sam prikupljala od Hrvatske gospodarske komore, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje te mnogih portala'', kaže Sanja Radić.

Ona procjenjuje, jer najnovijih točnih podataka ipak nema, kako u Osijeku i bližoj okolici u informatičkom sektoru, u dvjestotinjak tvrtki kojima je tu sjedište te u podružnicama inozemnih ili tvrtki sa sjedištem u Zagrebu koje djeluju na osječkom području, radi najmanje 700 osoba. Iako tomu nisu pribrojeni i obrtnici zaposleni u sektoru, već i taj podatak govori kako je programiranje, odnosno proizvodnja softvera, aplikacija i drugih informatičkih rješenja te pružanje različitih usluga iz tog područja, postalo itekako važna gospodarska grana.

Najvažniji razlog razvoja informatičke industrije u Osijeku poticajno je okruženje koje je sposobno mladi kadar s potencijalom educirati i osposobiti za postizanje vrhunskih poslova koji iznjedruju rješenja i proizvode namijenjene tržištima cijelog svijeta. Naravno, tu je i relativno jeftina radna snaga, premda informatičari u Osijeku imaju plaće znatno više od prosjeka.

Prema podacima HGK-a, od 2008. do 2013. godine u Osječko-baranjskoj županiji broj tvrtki kojima je djelatnost računalno programiranje porastao je za 48 posto, na 135. Od početka 2014. do kraja veljače 2015. na području županije registrirano je 30 novih tvrtki u djelatnosti računalnog programiranja. Na kraju 2013. godine ICT sektor na razini županije ostvarivao je ukupni prihod od 136 milijuna kuna. Međutim, te će brojke, kada se obrade statistički podaci za 2014. godinu, biti sigurno mnogo veće jer je većina tvrtki svoje prihode nerijetko i udvostručila.