Osječko-baranjska

POSLJEDICE POLITIČKE AVANTURE GRADSKE VLASTI I MINISTARSTVA KULTURE

Zbog rezova u gradskom proračunu u pitanje doveden rad osječkog Hrvatskog narodnog kazališta!

Nakon konačnog izbora intendanta osječkog Hrvatskog narodnog kazališta prošloga mjeseca na vidjelo počinju izlaziti posljedice jednogodišnje političke avanture osječke gradske vlasti i Ministarstva kulture oko HNK Osijek. Kazalište je 2014. godinu završilo s više od 600 tisuća kuna gubitka zbog smanjenja financiranja od strane Ministarstva i grada, a novi računi dolaze gotovo svakodnevno. Do kraja godine zbog toga bi u pitanje moglo biti dovedeno i samo funkcioniranje kazališta.

Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku   FOTO:Marko Mrkonjic/PIXSELL
Piše: Republika.eu / STV

Prije godinu i pol dana počele su političke igre oko izbora novog vršitelja dužnosti intendanta osječkog HNK. Unatoč odličnim rezultatima u četverogodišnjem mandatu Božidara Šnajdera što je potvrđeno ne samo brojnim nagradama već i pozitivnim financijskim rezultatom grad Osijek inzistirao je na postavljanju svog čovjeka na mjesto intendanta. A u idućih godinu dana ministarstvo kulture i grad Osijek svoju "ljubav" prema kulturi pokazali su rezanjem proračuna kazalištu. Sve to dovelo je do toga da HNK danas ima gubitak od preko 600 tisuća kuna te dva i pol milijuna kuna neplaćenih računa.

"S ovim financiranjem 10 milijuna kuna grad i 10 milijuna kuna županija, kazalište od ove godine neće biti u onome obimu kao što je bio do sada. Neće imati vjerojatno ni status nacionalne kazališne kuće, djelatnici će morati biti prepolovljeni. Jer, 20 milijuna kuna, koliko je ukupno financiranje od naših osnivača ne pokriva plaće. Mi na te novce moramo dodati još 10 posto vlastitog prihoda. Dakle, ne financira se hladni pogon, to je cca. 3 milijuna kuna, ne financira se program, to financira djelomično ministarstvo i mi iz vlastitog prihoda", rekao je intendant HNK Osijek Božidar Šnajder.

Osječko-baranjska županija koja je jedina županija u Hrvatskoj koja sufinancira rad narodnog kazališta u svojem je proračunu predvidjela cijeli iznos od dvanaest milijuna kuna za osječki HNK, no prema zakonu ne smije uplatiti veći iznos od drugog suosnivača, grada Osijeka koji je izdvojio tek deset milijuna. Županija je tako dovedena u nezahvalan položaj da i ona kazalištu može dati tek deset milijuna, dok ostatak novca stoji u proračunu županije.

"Da bude jasno javnosti, grad Osijek je dva milijuna kuna manje osigurao za financiranje Hrvatskog narodnog kazališta. Mi smo osnivači 50%-50%, nemamo kuda, apeliramo na grad Osijek da povisi odnosno zadrži istu razinu financiranja kao i prošle godine, da bi riješili normalno funkcioniranje ove vrijedne, kvalitetne kazališne kuće", rekao je župan osječko-baranjski Vladimir Šišljagić.

Novi intendant osječkog HNK-a jučer je održao i sastanak s gradonačelnikom Osijeka Ivanom Vrkićem na kojem je upozorio na probleme kazališta. Vrkić je tom prilikom, kako nam je prenio Šnajder, obećao do rujna rebalansom gradskog proračuna povećati izdvajanja za HNK, no ne u punom iznosu koji je kazalištu oduzet, već samo za do milijun i pol kuna.

Hoće li gradonačelnik obećanje i ispuniti preostaje za vidjeti, no vrijedi se prisjetiti i kako je Vrkić obećao kako će novac HNK-u vratiti i na rebalansu koji je donesen u prošli ponedjeljak, no to se nije dogodilo.