Virovitičko-podravska

SUKOB INTERESA

Gradonačelnik Orahovice, HDZ-ov Josip Nemec kažnjen jer je piće kupovao od sina

-Pa kako!? Tražio sam samo mišljenje... – u čudu je ostao Josip Nemec, HDZ-ov gradonačelnik Orahovice, kad smo mu jučer prenijeli vijest da mu je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa "odrapilo" 25.000 kuna kazne, što je jedna od strožih dosad izrečenih sankcija dužnosnicima.

Josip Nemec   FOTO:Dragutin Santosi/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Virovitica.net

Orahovački je gradonačelnik dobio po prstima jer je tvrtka Nemec, koju je 2011. darovao sinu, poslovala s Gradom. Trajalo je to i prije darovnice, sve od 2007., a gradonačelnik je tek u prosincu prošle godine zatražio mišljenje Povjerenstva o tome je li ili nije u sukobu interesa.

– Na jednom savjetovanju o sukobu interesa u Virovitici čuo sam da bih trebao zatražiti tumačenje pa sam to i učinio. Nisam još dobio odgovor, a ovo da su me kaznili, to mi je prvi glas – kaže. Povjerenstvo će, osim što je izreklo novčanu kaznu, predmet dostaviti nadležnom državnom odvjetništvu koje će utvrditi jesu li poslovi između tvrtke Nemec i Grada ništetni.

Josip Nemec je nakon Domovinskog rata otvorio veleprodaju alkoholnih i bezalkoholnih pića. Kad je 2005. izabran za gradonačelnika, izašao je iz tvrtke, a 2011. darovao ju je sinu. Tvrdi da je to jedina veleprodaja pića u tom kraju, koja daje i mogućnost povrata nepotrošene robe, pa je poslovanje s Gradom, smatra, neizbježno.

Sam se prijavio

– Nema drugog tko bi Grad opskrbljivao pićem, a na natječaj se, osim te tvrtke, nije nitko javio. Radilo se o manjim količinama robe – objašnjava.

Roba se naručivala usmeno i narudžbenicom. Prve godine Grad je tvrtki platio 40.019 kuna, rekordan iznos od 67.078 isplaćen je 2012., a lani 47.381 kunu. U osam godina isplaćeno je ukupno 380.000 kuna.

– Gradonačelnik nas je trebao obavijestiti o svakom eventualnom stupanju u poslovni odnos s tvrtkom u kojoj član obitelji ima više od 0,5 posto udjela – objašnjavaju u Povjerenstvu. Kao otegotna okolnost uzeto mu je to što posao gradonačelnika obavlja u trećem mandatu, i to profesionalno, a olakotna je to što je postupak pokrenut na njegov zahtjev.

 

IZVOR: Virovitica.net