Ostalo

ORSAT MILJENIĆ

O Mariću je odlučio sud, a ne politika

Veljko Marić koji je iz srbijanskog zatvora premješten u zatvor u Remetincu može podnijeti zahtjev za pomilovanjem i to će najvjerojatnije učiniti.

Orsat Miljenić   FOTO:Boris Scitar/vecernji list/PIXSELL
Piše: Media Servis

Ako Marić zatraži pomilovanje, njegov će zahtjev biti razmotren u skladu sa zakonom, rekla je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

"Na gospodinu Veljku Mariću je da podnese taj zahtjev i ako to učini to će biti provedeno u skladu sa svim zakonskim propisima, proći sve instance uključujući Ministarstvo pravosuđa i povjerenstvo za pomilovanja", rekla je Grabar Kitarović.Marićeva supruga Marijana o tome s njim još nije stigla razgovarati, ali kaže da će najvjerojatnije zatražiti pomilovanje.

"Predsjednica je to jučer izjavila, mi se nismo čuli još, ali ja vjerujem da će on uputiti taj zahtjev", rekla je za Media servis Marijana Marić.Srbijanski tužitelj najavio je žalbu na Marićev premještaj i ustvrdio da je riječ o pritisku izvršne vlasti na sud. Da o slučaju nije odlučila politika, ustvrdio je jutros za Hrvatski radio ministar pravosuđa Orsat Miljenić.

"Ovdje je završnu odluku donio sud. Sud odlučuje bez politike, temeljem činjenica i prava. Ovdje formalno nije donijela odluku policija nego apelacioni sud u Beogradu", rekao je Miljenić za Hrvatski radio.

Miljenić je ranije najavio da će Hrvatska kao članica Europske unije tražiti promjenu srbijanskog zakona o univerzalnoj jurisdikciji. Ako to ne učini, Marićevu sudbinu moglo bi dožvjeti još oko 300 hrvatskih branitelja.