Ostalo

MILJENIĆ

Prosječan stečaj u Hrvatskoj traje tri godine, u Europi upola manje

Sabor raspravlja o Konačnom prijedlogu stečajnog zakona koji bi trebao skratiti stečajne postupke, te osigurati namirenje vjerovnika. Prosječan stečaj u Hrvatskoj traje tri godine, dok u Europi godinu i pol, upozorio je predstavljajući zakon ministar pravosuđa Orsat Miljenić.

Orsat Miljenić   FOTO:Patrik Macek/PIXSELL
Piše: Media Servis

Stupanjem na snagu zakona 1.srpnja gotovo 15 tisuća tvrtki bez ijedne zaposlene osobe, a koje su u blokadi duže od 120 dana, trebale bi automatski ići u stečaj. Te tvrtke ukupno duguju skoro 15 milijardi kuna. Ministar pravosuđa Orsat Miljenić.

"I tu više nema netko hoće netko neće. Netko će kalkulirati, netko neće, netko će uplatiti predujam pa neće. Sada se to više neće moći. To je jedini način da mi sustavno počnemo se baviti problemom koji vidite gdje nas je doveo. Jer mi govorimo o nula zaposlenih je skoro 15 tisuća, kada uzmemo sve zajedno koji su više od 120 dana, onda smo na nekakvih skoro 20 tisuća firmi. To je problem," objasnio je ministar pravosuđa Orsat Miljenić.

"Uvođenje i ovog automatizma kod stečajeva dovodi do pitanja koje ste i sami postavili. Citiram: kako će se sudovi nositi sa svim tim?", izjavila je nezavisna Jadranka Kosor.

"Ja mislim da će se moći nositi. Dakle, mi smo, kao što vidite, u praznim završnim odredbama rastegnuli ovo na deset do dvanaest mjeseci, znači puštanje onih pravnih osoba koje budu zatečene više od 120 dana, upravo zato da ne bude odjednom udar. Drugo, ono što je vrlo bitno, recimo na Visokom trgovačkom sudu, prema našim podacima, u ovom trenutku je 2600 postupaka koji se vode, a gdje su stranke upravo ove koje će završiti u stečaju. Dakle, to će izaći van", poručio je ministar pravosuđa Orsat Miljenić.

Po novom razlog za pokretanje stečaja bila bi i neisplata plaća tri mjeseca. Radnici bi u međuvremenu trebali dobiti naknadu iz fonda. Iako je istaknuo da ima pozitivnih izmjena nezavisni Damir Kajin poručio je da nema dobrih rješenja u loše uređenoj državi.

"Nema zemlje u Europi gdje se jedan zakon u dvadeset i četiri godine mijenja sedamnaest puta. I jedan od razloga, ja bih rekao, produbljivanja krize, svo ovo vrijeme, bio je taj zakonodavni stampedo, koji je naprosto propisivao ili gotovo akumulirao poslovnu neigurnost", izjavio je nezavisni Damir Kajin.