Ostalo

TRAŽE OCJENU USTAVNOSTI

Referendumska pitanja na Ustavnom sudu

Inicijativa Za referendum predala je Ustavnom sudu svoja dva referendumska pitanja i traže ocjenu ustavnosti do petka. U subotu počinje prikupljanje potpisa. Tražit će da ubuduće za referendum bude dovoljno 200 tisuća potpisa, te da se oni mogu prikupljati na svim mjestima na kojima je predviđeno javno okupljanje.

Referendumska inicijativa ispred Ustavnog suda   FOTO:Patrik Macek/PIXSELL
Piše: Media Servis

"Ili recite odmah ili zauvijek šutite", poručili su sindikalni čelnici Ustavnom sudu. Željko Stipić...

"Ustavni sud bi trebao, ako već misli nešto činiti s ustavnošću naših pitanja, to učiniti odmah, a ne nakon što prikupimo potrebne potpise".Ustavnom sudu dali su rok do petka, a toliko imaju i vladajući da prihvate njihove uvjete. Podsjećaju da se za sadržaj njihovih referendumskih pitanja zalago i Zoran Milanović dok je bio u oporbi. Vilim Ribić...

"S obzirom da su to njegova pitanja, ja ne vidim zašto ne bismo sjeli i detalje dogovorili budući da smo ono bitno već usuglasili. Zorane, dođi nam ili ćemo doći mi tebi. Nije nam teško", pozvao je Ribić.

Sindikati su pred Ustavni sud doveli i docenta Pravnog fakulteta u Osijeku i stručnjaka za ustavno pravo, Matu Palića, koji je rekao da je sadržaj obaju referendumskih pitanja 100 posto u skladu s Ustavom, pa nema bojazni da se referendum neće održati.

"Javnost treba shvatiti koliko je ta inicijativa važna za ovaj i svaki budući referendum u Hrvatskoj, kako bi se osigurala budućnost neposredne demokracije i utjecaj građana na donošenje odluka", rekao je Palić.