Ostalo

TJEDNI PREGLED

Dogovoreno obilježavanje Oluje, Miljenić u središtu afere sa zapošljavanjem

Napokon je stavljena točka na "i" u priči oko proslave Oluje; slavit ćemo dva dana, u Kninu i Zagrebu. U fokusu javnosti ovih je dana i ministar Orsat Miljenić zbog sporne video snimke na kojoj se čini kako dogovara zapošljavanje jedne SDP-ovke, ali i Tomislav Karamarko čiju vezu s Anom Šarić propitkuje Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa. Tjedan je pretresla Ana Katulić.

Orsat Miljenić   FOTO:Patrik Macek/PIXSELL
Piše: Media Servis

Na kraju ovog tjedna vuk sit, ovce na broju:

"Spremna sam prihvatiti vojni mimohod uoči ili nakon 5. kolovoza", poručila je predsjednica.Poručila je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović sa izvanrednog obraćanja i popustila, pa je Odbor zaključio višetjedna prepucavanja oko proslave Oluje. 20. obljetnica obilježit će se 4. kolovoza mimohodom u Zagrebu i 5.kolovoza središnjom proslavom u Kninu. Zadovoljni svi: i vlast i oporba. Vlada je osnovala organizacijski odbor, a premijer MIlanović kratko podvukao:

Banske dvore ovaj je tjedan zatresla afera sa zapošljavanjem u čijem se središtu našao ministar pravosuđa Orsat Miljenić i to zbog sporne snimke na kojoj ga jedan SDP-ovac moli da mu zaposli kćer. Miljenić se brani- nisam kriv...

"Niti sam imao namjeru niti sam to radio, nekakvo zapošljavanje. Dođete u nezgodnu situaciju nekad, ljudi vas opsjedaju desetinama zahtjeva, nekad možete nekome reći ne odmah, nekada se upustite u razgovor. Nekad kažete nešto više nego što bi trebalo što se sada dogodilo. To je moja pogreška", kazao je Miljenić.

Brani ga i premijer Milanović: Miljenić se na fin način pokušao riješiti gnjavatora, da je riječ o ičemu drugom ne bi sjedio u Vladi, jasan je premijer..

"Mislim da se pokušavao na pristojan način otarasiti gnjavatora, ja to radim na svoj način, on na svoj, ali svi to radimo. A oni drugi- njih pitajte, oni zapošljavaju preko vikenda", poručio je Milanović.A "ovima dugima" ministrova je pogreška došla "na volje":

"Vidite kako se zapošljavaju stranački podobnici- na cesti", rekao je Karamarko.No, cesta je skoro stajala i šefa HDZ-a Tomislava Karamarka i to nakon što je viđen da parkira luksuzni automobil, inače u vlasništvu firme njegove partnerice Ane Šarić. Je li Karamarko u sukobu interesa jer u svojoj imovinskoj kartici nije prijavio imovinu svoje partnerice? Šefica Povjerenstva Dalija Orešković kaže kako će pročešljati prirodu veze, Karamarko odmahuje rukom, a i ministar Ostojić ne želi trčati pred rudo:

"Kad bi bilo onda bi bilo, pa ćemo onda o tome razgovarati", rekao je kratko ministar.

"To su stvari koje se koriste u predizborne svrhe i želi se zasjeniti ovo što radi ministar Miljenić, tako da je deplasirano o tome pitati ili odgovarati", poručio je Karamarko.Ovaj je tjedan pala i dilerska banda iz regije. U međunarodnoj akciji dubrovačke policije i USKOK-a, a u suradnji s policijom iz Španjolske i Srbije zaplijenjeno je više od tonu kokaina, a uhićeno je i nekoliko osoba iz Hrvatske i Srbije. Dubrovnik se našao i središtu pažnje zbog Houellebecquove predstave koja je skinuta s repertoara Dubrovačkih ljetnih igara, kako je objasnio MUP, jer postoji sigurnosna prijetnja zbog autora koji je na glasu kao islamofob. Predstava ide, poručio je pak ministar kulture Berislav Šipuš...

"Pitanje koje se postavlja je li ta predstava opasna je pitanje koja nije na mjestu. Predstava nije skinuta s programa", odgovorio je. Žrtve silovanja u Domovinskom ratu napokon će dobiti Zakon koji im jamči isplatu odštete za pretrpljene boli. Nakon više od 20 godina žrtve dobivaju zadovoljštinu, poručili su i saborski zastupnici koji su uoči rasprave o Zakonu pogledali mučan film na istoimenu temu. Film je izazvao snažne emocije, a predsjednik Sabora Leko poručio:

"Prošlost imamo takvu kakvu imamo i nju ne možemo promijeniti, ali možemo i moramo raditi da uredimo bolju budućnost za nas i buduće generacije." rekao je Josip Leko. Ovaj su se tjedan ponovili prosvjedi nezadovoljnih radnika; pulskog Uljanika Tesu, radnika Nauta Lamjane ali i Imunološkog zavoda čiju sudbinu Vlada još nije razriješila. Apel je s Markova trga ponovo je poslan, do idućeg četvrtka i nove sjednice...

"Mi sad stvarno smo na izdisaju i ne vidim više svjetlu točku na kraju tunela, a ta je da ćemo odnekud uspjeti zaraditi novce jer više nemamo od kud", poručila je sindikalna povjerenica Lidija Jagarinec.