Vukovarsko-srijemska

LAŽNIM POZIVIMA TRAŽE POMOĆ ZA RODBINU

Županjka “konzulatu” uplatila 20.000 kuna

Unatoč svakodnevnim upozorenjima policije, sve više građana i dalje upada u dobro razrađenu mrežu prevaranata koji neumorno smišljaju načine kako se dokopati tuđeg novca.

Ilustracija   FOTO:Filip Brala/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Glas Slavonije

Nedavno je, prema informacijama kojima raspolažemo, jedna Županjka, vjerujući da rođaku iz inozemstva koji je krenuo u Hrvatsku pomaže da nastavi put jer je zbog nepredviđenih poteškoća ostao na aerodromu, ostala bez 20 tisuća kuna, koliko su od nje tražili iz “konzulata”.

Iz policije su izvijestili kako se na području u nadležnosti PP Županja u prošloj, ali i u prva dva mjeseca 2015. godine, dogodilo više kaznenih djela prijevare na sljedeći način: počinitelj s pozivnog broja drugih zemlja Europe i gradova pozove oštećenog i predstavi se kao djelatnik hrvatske ambasade ili konzularnog predstavništva i slično. 

Žrtvi kaže da zove u ime njegovog rođaka/prijatelja/poznanika koji živi u inozemstvu i koji je krenuo za Hrvatsku, a trenutačno ne može unovčiti čekove i hitno mu je potreban novac kako bi nastavio put, a vratit će ga čim stigne u Hrvatsku. Uplatu traže putem Western uniona. Stoga iz PP Županja upozoravaju građane na ovakav oblik prijevare te im savjetuju da, ako su u mogućnosti, provjere navode osoba koje ih kontaktiraju.

''Ako posumnjate u vjerodostojnost podataka, odnosno da biste mogli biti žrtve prijevare, nemojte uplaćivati novac nepoznatim osobama i o tome odmah obavijestite policiju na broj 192'', poručuju iz PP Županja.