Osječko-baranjska

PREDSTAVLJEN INTERAKTIVNI VODIČ

Sve o Parku kralja Petra Krešimira IV u Osijeku, od sada i na mobitelu

Park kralja Petra Krešimira IV jedan je od navjećih osječkih parkova, a sada će svi posjetitelji moći sve informacije o mnogobrojnom zelenilu i znamenitostima u njemu dobiti i putem interaktivnog vodiča. Javna ustanova Agencija za upravljanjem zaštićenim prirodnim vrijednostima predstavila je vodič, a povodom Međunarodnog dana biološke raznolikosti i Dana zaštite prirode.

Sve o Park kralja Petra Krešimira IV u Osijeku, od sada i na mobitelu   FOTO:STV
Piše: Republika.eu / STV

Interaktivni vodič u Parku kralja Petra Krešimira IV spoj je moderne IT tehnologije i prirode, a kako danas gotovo svi posjeduju pametne telefone želja je Agencije da se pomoću takvih uređaja posjetiteljima parka pruže sve informacije o biljnim vrstama koje se tamo mogu pronaći.

"Ovdje ima 36 svojti drveća i grmlja, preko 300 stabala. Mi smo postavili 70 pločica na kojima postoji hrvatski i latinski naziv i QR kod koji nam otkrije sve o tom dotičnom stablu", kaže Gordan Matković iz Agencije za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima.

Osim o biljnim vrstama, posjetitelji će moći saznati sve i o kulturnim znamenitostima i arhitekturi parka, a način upotrebe vrlo je jednostavan.

"Naprosto se samo jedan ovakav mobitel prisloni, mobitel putem kodova očita sve što ga zanima, u ovom slučaju dakle o parkovnoj arhitekturi, a u svim ostalim slučajevima o znamenitostima, kulturnim spomenicima, u gradu Osijeku, u županiji, u cijelom svijetu'', ističe župan osječko-baranjski Vladimir Šišljagić.

Park su posjetili i učenici Osnovne škole August Šenoa, a nastavnica Biljana Pavić kazala je kako će djeca dobro prihvatiti interaktivni vodič jer je to tehnologija njima vrlo bliska, a uz to, vodič vidi i kao dobro sredstvo za učenje.