Društvo

DO KADA?

Veljko Marić i dalje na čekanju u srbijanskom zatvoru

Hrvatski branitelj Veljko Marić i dalje se nalazi u srbijanskom zatvoru na izdržavanju 12- godišnje kazne. I dalje se čeka pravorijek Žalbenog suda na odbijanje izručenja Hrvatskoj s jedne strane dok se s druge, protiv Marića, vodi nova istraga.

Ilustracija   FOTO:Marko Jurinec/PIXSELL
Piše: Media Servis

Ako se dvije strane uskoro ne dogovore, ovaj bi slučaj mogao biti teret Srbiji u pregovorima za članstvo u Europskoj uniji jer i oni poručuju da je učinkovito i nepristrano rješavanje pitanja ratnih zločina jedan od prioriteta u pristupnim pregovorima.

Je li slučaj Veljka Marića uteg Srbiji na njenom putu u Europsku uniju? Hrvatska je spremna suditi Mariću koji već pet godina sjedi u zatvoru u Sremskoj Mitrovici i to zbog zločina u Hrvatskoj, za koji Marić tvrdi da ga nije počinio. Za ministra pravosuđa Orsata Miljenića dvojbe nema - Srbija bi željela imati ulogu mini Haaga. Nećemo im to dopustiti, rekao je u nedavnom intervjuu Media servisu.

"Tu se radi, ali u detalje neću ulaziti. Nadam se da će s druge strane biti honorirani neki sporazumi koji su davno prije sklopljeni, da će biti honorirane konvencije koje postoje i da će se on naći na izdržavanju kazne u RH, radimo na tome," rekao je ministar no na pitanje kada nije htio odgovoriti. No, da se cijeli slučaj našao u slijepoj ulici, smatra Marićev odvjetnik Đorđe Dozet koji poručuje kako ga vodi politika više nego pravosuđe. Podsjeća da se protiv njegovog klijenta vodi još jedna istraga.

"Veljko Marić je očito zarobljenik politike jedne i druge strane dok god se tako postupa i dok god pravosuđe ne može ništa riještiti mimo politike. Očito je da hrvatsko pravosuđe ne može postupiti po zamolnici (Istražnog suca Višeg suda u Beogradu op.a), dok ne dobije nalog da to učini ovdje će trajati istraga, a dok god traje istraga ne može biti transferiran za Hrvatsku", kaže Dozet.

A dok se dvije strane dogovaraju Veljku Marić pogoršalo se zdravstveno stanje, rekla je Media servisu Marićeva supruga Marijana koja ga je s djecom prije mjesec dana posjetila u zatvoru.

"U strašnom je zdravstvenom stanju, nije imao adekvatnu liječničku skrb, lijekove nije dobio na vrijeme, smršavio je, promijenio se, neprepoznatljiv je. Ne znam više što da očekujem, već sam se toliko puta nadala i ja i on i svim mi skupa", kaže.Srbiju, koja je pregovore za ulazak u EU formalno zaopočela čeka dugačak put. Na tom joj je putu Hrvatska spremna pružiti ruku i pomoći, rekla je jučer u Bruxellesu ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić koja pak poručuje kako Srbija pritom mora ispuniti sve tražene kriterije.

"Nadamo se da će Srbija biti u mogućnosti da udovolji potrebnim kriterijima i da će početi i stvarno pregovori tijekom ove godine. Što se Hrvatske tiče, za nas su naročito važna poglavlja 23 i 24, tj. Pravosuđe i temeljna prava i Pravda, sloboda i sigurnost“, poručila je Pusić.

Da će učinkovito i nepristrano rješavanje pitanja ratnih zločina biti prioritet u pristupnim pregovorima sa Srbijom, poručio je i povjerenik Komisije za proširenje i regionalnu politiku Johanes Hanh. U svom odgovoru europarlementarki Marijani Petir na pitanje o slučaju Marić, Hahn naglašava potrebu za učinkovitim i nepristranim rješavanjem predmeta koji se odnose na ratne zločine. Sve preporuke uzet će se u obzir u okviru akcijskog plana potrebnog za otvaranje tog poglavlja u čiju je pripremu Komisija aktivno uključena te se zalaže za preispitivanje mjera koje Srbija u tom okviru poduzima", stoji, među ostalim, u Hanhovu odgovoru.