Virovitičko-podravska

PROVJERA SUSTAVA E-DOZVOLE

Ministrica Mrak Taritaš u posjetu Virovitičko-podravskoj županiji

Ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak-Taritaš obići će danas Upravne odjele za prostorno uređenje, graditeljstvo, komunalne poslove i zaštitu okoliša Virovitičko-podravske županije u pratnji župana Tomislava Tolušića i Upravni odjel za prostorno uređenje i gradnju Grada Virovitice u pratnji gradonačelnika Ivice Kirina. Ministrica će navedene upravne odjele posjetiti kako bi se uvjerila u funkcioniranje sustave E-dozvole na području Županije i Grada.

Mrak - Taritaš   FOTO:Marko Jurinec/PIXSELL
Piše: Media Servis

Ministrica će prvo obići županijski upravni odjel, a nešto kasnije predviđen je i obilazak gradskog upravnog odjela. Sustav E-dozvole jedan je od najznačajnijih projekata Ministarstva u ovom mandatu.

U prve dvije godine mandata pripremljen je projekt i izrađen sustav koji se počeo probno koristiti početkom 2014. Prve su ga počele primjenjivati Varaždinska i Međimurska županija prije godinu dana, a do kraja 2014. trebala bi ga početi primjenjivati sva županijska i gradska upravna tijela.

Za sada, u prvih godinu dana primjene sustava, apsolutni rekord u brzini i kvaliteti pružanja usluge izdavanja građevinske dozvole drži Ispostava Međimurske županije u Prelogu koja je građevinsku dozvolu za izgradnju gospodarske zgrade izdala u roku 2 dana. Sustav je u potpunosti financiran iz državnog proračuna.

Njime se omogućava da se sve dozvole za gradnju i uporabu građevina izdaju elektroničkim putem na području cijele RH u ujednačenom postupku čime se povećava pravna sigurnost investitora, a ujedno olakšava i rad upravnim odjelima. Osim što ubrzava postupak izdavanja akata, on ga čini transparentnim jer tijek postupka u svakom trenutku može kontrolirati veliki broj interesenata čime se smanjuje mogućnost manipulacije i zloporabe, priopćeno je iz Ministarstva graditeljstav i prostornoga uređenja.

Ministarstvo smatra da su Zakonom o gradnji koji je stupio na snagu 1.1.2014. i sustavom E-dozvole stvoreni uvjeti da se građevinske dozvole i ostali akti prostornog uređenja i u našoj zemlji izdaju na kvalitetan način, u razumnim, zakonom propisanim rokovima, dodaje se u priopćenju Ministarstva.