Vukovarsko-srijemska

KORISNICI SOCIJALE NE ŽELE U JAVNE RADOVE

Od 1600 nezaposlenih samo 136 Županjaca želi raditi u javnim radovima

U provedenom anketiranju o zainteresiranosti građana za javne radove koje je proveo Grad Županja, kako bi od Zavoda za zapošljavanje mogao zatražiti sufinanciranje određenog broja radnika, prijavilo se 136 građana. S obzirom na činjenicu da je u Županji čak 1600 nezaposlenih, očit je izostanak interesa. Mnogi kalkuliraju i radije se drže socijalne pomoći jer strahuju da će im biti uskraćena.

Ilustracija   FOTO:Marko Jurinec/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Glas Slavonije

"Kada bi nam se jamčilo da ćemo nakon završetka javnih radova odmah nastaviti dobivati socijalnu pomoć, naravno da bih se javila. Ali u situaciji kada nam nakon tri mjeseca u javnim radovima u sljedeća tri mjeseca uskrate pravo na socijalu, sami sebi radimo štetu. Od čega ćemo ta tri mjeseca živjeti?", - kaže za Glas Slavonije 36-godišnja Županjka.

"Očekujemo da će od pristiglih 136 prijava određeni broj ljudi, koji udovoljava uvjetima, imati stopostotno financiranje od HZZ-a, a 50-ak osoba Grad će financirati iznosom od 50 posto. Vjerujem da će 20 posto prijava biti odbačeno jer je riječ o ljudima koji su u posljednjih godinu dana negdje radili mjesec-dva dana, zbog čega neće ostvariti pravo na angažman u javnim radovima. Meni je žao, ali postoje pravila", kaže novinarima gradonačelnik Davor Miličević. Napominje da će ovo biti prilika ministru Mrsiću, koji se hvali kako država ima novca za zapošljavanje, da to i dokaže. 

"Ovo nema veze s politikom, hajdemo bar na trenutak zaboraviti politička opredjeljenja i dovesti se u situaciju da ne moramo gledati ljude po tome kakav dres nose", poziva Miličević. Odbacuje glasine da zapošljavanje u javnim radovima ide preko veze i po stranačkom ključu. Poručuje da će lista ljudi, koji imaju uvjete, biti posložena strogo po svim utvrđenim kriterijima, a ne po tome tko je čiji.

Nakon odobrenja zahtjeva od HZZ-a za određeni broj ljudi, Grad će raspisati javni natječaj.

"Anketiranje je bio jedini način kako bismo doznali koliko je zainteresiranih. Realno, u Županji je 1600 nezaposlenih, a 136 ih se javilo za javne radove. Nije li to možda mali broj? Radimo i na zapošljavanju pripravnika, ponajprije s visokom i višom stručnom spremom, ali ni tu baš nema previše zainteresiranih. To je dokaz da vjerojatno za taj novac, koji dobiju za odrađivanje pripravničkog staža u godini dana, radije pakiraju kofere i bježe iz Županje, iz Hrvatske, a to nije dobro", upozorava gradonačelnik.

Izrazio je žaljenje što gradske udruge ništa ne čine na povlačenju sredstava iz EU fondova, niti koriste ponuđene mogućnosti zapošljavanja u suradnji s HZZ-om.

"Morat ćemo se pozabaviti i udrugama, puno je devijacija, imam saznanja da pojedine udruge postoje samo zato da bi pojedinci, predsjednici udruga, dobivali naknadu, što je apsurd", zaključuje gradonačelnik.

IZVOR: Glas Slavonije