Osječko-baranjska

GRADSKO VIJEĆE O NK OSIJEKU

Je li ministar Vrdoljak mogao dovesti HEP u NK Osijek i gdje je počasni građanin Davor Šuker?!

Da je situacija u gradu Osijeku daleko od obećavajuće, čak štoviše radi se o gotovo bezizlaznoj i lošoj situaciji posebno u području gradskih financija, činjenica je koju je do sada aktualna gradska koalicija nastojala prešutjeti i marginalizirati unatoč učestalim upozorenjima iz oporbenih redova. No, očita kriza i nedostatak novca u gradskoj blagajni, što je rezultat nevještog vođenja grada, postali su prevelik teret s kojim se gradonačelnik Vrkić i pojedine političke opcije koje ga još uvijek podržavaju očito više ne mogu nositi.

HEP Opskrba članica HEP grupe vro je aktivni sponzor HNK Hajduk. HEP je državno poduzeće u kojem glavnu riječ ima HNS i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak koji dolazi iz njihovih redova   FOTO:Republika.eu
Piše: Republika.eu / J.K.

Najbolji indikator takvog stanja je posljednja sjednica osječkog gradskog vijeća na kojoj je aktualna vladajuća koalicija predvođena Vrkićem, Pecnikom, Đapićem i ostalima, pred vijećnike „bacila“ informaciju o stanju u Nogometnom klubu Osijek priznajući time svoje nesnalaženje, ali i tražeći vjerojatno alibi i pokriće za odgovornost gradske vlasti u ovom slučaju.

Kada je situacija loša u cijelom Gradu, a posebno je izražena u gospodarstvu i gradskim financijama, onda nije realno očekivati da na nju bude imun i osječki sport. Kao što je poznato još od izglasavanja proračuna,aktualna osječka vlast i gradonačelnik Vrkić su upravo osječkom sportu „srezali“ više od 17 milijuna kuna proračunskih sredstava što je mnoge sportske kolektive na području grada Osijeka dovelo na rub egzistencije.

Žrtva lošeg upravljanja i kadroviranja gradom postao je i NK Osijek, jedan od brendova i simbola Grada na Dravi. Još nedavno vladajuća garnitura je puštala priču kako je klub uspješno okončao proces predstečajne nagodbe i kako za osječkog prvoligaša dolaze bolji dani. No, ubrzo se pokazalo kako je istina sasvim suprotna od one koja se prikazivala javnosti i navijačima. Klub nikada nije bio u težoj situaciji, a stanje je do te mjere alarmantno da NK Osijeku prijeti stečaj, odnosno likvidacija. Naime, prema zakonu ukoliko društvo ne poštuje plan predstečajne nagodbe, a u ovom slučaju bi se to moglo dogoditi, odmah nastupa stečaj s likvidacijom iz kojeg nema povratka. Trenutni predsjednik kluba Miroslav Kos je vijećnike izvijestio kako je financijski minus kluba 4,5 milijuna kuna od čega je 2,5 milijuna dospjelih obveza.

Na samoj sjednici gradskog vijeća od gradonačelnikovih suradnika, nažalost, javnost nije mogla čuti optimistične vijesti i rješenja koja bi spasila klub od propasti. Naime, Dražen Alerić pročelnik za društvene djelatnosti je vijećnicima predstavio dva „rješenja“, jedan je stečaj i likvidacija, a drugi je ispadanje u drugu ligu što Alerić smatra prihvatljivijom opcijom.

Prilikom rasprave u gradskom vijeću o situaciji u NK Osijeku najžustriji su bili vijećnici iz oporbenih redova iz čijih nastupa se, za razliku od većine vladajućih vijećnika, vidjela želja i volja da se iznađe najbolje rješenje za spas kluba. Vijećnik HDSSB-a i nekadašnji predsjednik navijačke skupine Kohorta Karlo Šatvar rješavanje ovog problema je podigao na višu razinu i otvorio pitanje gdje su i kako mogu pomoći poznati Osječani koji su na visokim funkcijama u državi.

Pri tome je naveo poziciju ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka za kojeg vjeruje da svojim utjecajem može preusmjeriti sponzore i gospodarstvenike u Gradski vrt. Pri tome je Šatvar naveo primjer sponzoriranja HNK Hajduk od strane državnog poduzeća HEP te postavio pitanje što je razlog da NK Osijek, s obzirom da je Osječanin ministar gospodarstva, nije interesantan državnim poduzećima. Šatvar je tražio od gradonačelnika Vrkića da iskoristi svoja poznanstva i veze, s kojima se često voli pohvaliti, s ministrima i da ispita mogućnosti oko sponzorstava za NK Osijek. 

          

Šatvar je otvorio i vječito pitanje oko uloge i odnosa najpoznatijeg Osječanina, koji je i počasni građanin Osijeka, Davora Šukera prema svom rodnom gradu i matičnom klubu. Smatra kako, jednako kao i Vrdoljak, Davor Šuker kao predsjednik HNS-a i član Izvršnog odbora Uefe zasigurno u rukama ima sva moguća sredstva, od ugleda, utjecaja i moći da pomogne NK Osijeku.             

Naposljetku, na sjednici je nakon konzultacija svih političkih opcija, usuglašen je jedinstven stav. Vijeće je zadužilo gradonačelnika Vrkića da iznađe model - ili kroz prenamjenu gradskih proračunskih sredstava ili pronalaženje sponzora - kako bi se namaknulo potrebnih 2,5 milijuna kuna. S druge strane, Uprava NK Osijeka dužna je dostaviti cjelovito financijsko izvješće s planom uštede i povrata dugova.