Osječko-baranjska

PREDSTAVIO KVALITETAN PROGRAM I UŠTEDE BEZ OTPUŠTANJA

Božidar Šnajder jedini kandidat za intendanta osječkog HNK-a

Za novog intendanta osječkog HNK-a, kazališno vijeće predložilo je bivšeg intendanta Božidara Šnajdera, a koji se ujedno i jedini kandidirao za ovo mjesto. Šnajder je, kako kažu u vijeću ponudio kvalitetan program, ali i uštede, te obećao kako neće biti otpuštanja radnika ukoliko on ponovo bude izabran za prvog čovjeka teatra.

Božidar Šnajder jedini kandidat za intendanta osječkog HNK-a
Piše: Republika.eu / STV

Na čelu osječkog HNK-a posljednjih nešto više od godinu dana bio je vršitelj dužnosti Miroslav Čabraja, a nakon krize koja je nastupila jer se grad Osijek i Osječko-baranjska županija nisu mogli dogovoriti oko novog intendanta.

Naime, Grad Osijek nije želio potvrditi kandidata Županije upravo Božidara Šnajdera, već je na tom mjestu želio vidjeti Draženu Vrselju. S tim se pak nije složila Županija i kazalište je ostalo bez intendanta.

No, uz to ostalo je i bez dijela novca. Naime, Ministarstvo kulture kazalištu je uskratilo 500 tisuća kuna, dok je Grad Osijek odlučio proračun za rad ove ustanove umanjiti za čak 2 milijuna kuna. Automatizmom to je morala učiniti i županija, jer je kazalište 50 posto u vlasništvu grada i 50 posto županije, pa i udjeli financiranja moraju biti isti.

No, i sa tim umanjenim sredstvima, kako je najavio kandidat za intendanta Božidar Šnajder, ipak bi se moglo preživjeti i to s kvalitetnim programom.

Naime, Božidar Šnajder na sastanku kazališnog vijeća, koje ga je kao kandidata za novog intendanta prihvatilo sa 6 glasova za i jednim protiv, predstavio je svoj program, a koji se očito svidio članovima vijeća koji čine predsjednik Ivica Završki, Josip Uglik, Ivančica Jurčević Agić, Vedran Kralj, Aleksandar Bogdanović, Davor Vrućina i Davor Molnar. A program je, kako je zaključilo vijeće, kvalitetan te na daske kazališta ponovo vraća osječkoj publici posebno dragu operetu, te naravno svjetske klasike i domaće autore.

Osim dobrih predstava, Šnajder je ponudio i kvalitetan financijski program, a sličan je imao i u prvom mandatu 2009 godine.

U to vrijeme kazalište je dobilo i najviše nagrada u svojoj povijesti, a onda je sve pokvarila politika. Za nadati se je da tako neće biti i ovoga puta te da će Grad i Županija usvojiti prijedlog kazališnog vijeća, te se oko izbora više neće praviti teatar kao što je to bilo prošli puta, već će se teatar konačno vratiti u kazalište gdje mu je i mjesto.

Božidar Šnajder bio je gost u emisiji ''Teme dana'' Televizije Slavonije i Baranje: