Ostalo

NADBISKUP BARIŠIĆ

Danas je cijela Hrvatska jedna katedrala

Nezaposlenost mladih, pad nataliteta te sebičnost i mržnja, ali i teret prošlosti, teme su na koje se tijekom uskršnje mise u splitskoj katedrali osvrnuo splitsko-makarski nadbiskup monsinjor Marin Barišić.

Nadbiskup Barišić   FOTO:Ivo Cagalj/PIXSELL
Piše: Media Servis

Uskrs je blagdan obnove čovjeka i svijeta s kojim počinje novi život, rekao je nadbiskup Marin Barišić služeći misno slavlje. Isusovo uskrsnuće daje nam nadu i povjerenje da je moguće napustiti grob i otkloniti grobno kamenje, koje u Barišićevoj propovijedi predstavlja metaforu za razne društvene probleme. Riješimo se kamenja sebičnosti i zauzmimo za opće dobro, rekao je Barišić i nastavio osvrčući se na problem nezaposlenosti.

"Pozvani smo hrabrije dizati grobni kamen s tjedna i vremena nezaposlenosti, osobito mladih za koje je radno mjesto svojevrsno oživljavanje iz groba beznađa", rekao je Barišić.Osvrnuo se i na pad nataliteta te rekao da se s većim brojem umrlih nego rođenih vidi kakvo je povjerenje ljudi u budućnost.

"Tamo gdje je smrt jača od života, gdje se više umire nego rađa, Uskrs je udaljen i odsutan, treba ga s nadom čekati. No, s uskrslim Kristom, učenik koji je vidio i povjerovao ne zaustavlja se nemoćno i beznadno pred izazovima i teškoćama obiteljskog i društvenog života", rekao je Barišić.

Pozivajući na suočavanje s prošlošću, Barišić je rekao da je previše na nama starog i novog tereta koji guši život, a najgore je ako se na takvo grobno stanje naviknemo.

"Onaj koji je osvijetlio tajnu groba, hrabri nas da se ne plašimo naše tamne povijesti već da istinoljubivo i zajedno dižemo nakotrljana ideološka grobna kamenja kako bi nas istina izvela iz kruga tame na put svjetla, pomirenja i zajedničke budućnosti", rekao je Barišić.

Cijela je Hrvatska danas jedna katedrala, rekao je splitsko-makarski nadbiskup i posebno pozdravio Hrvate u inozemstvu te starije i nemoćne koji su prikovani uz krevet i dom, koji žive svoj oltar godina i nemoći te ih pozvao da svoj "oltar povežu s Kristovim križem, mukom i uskrsnućem".