Virovitičko-podravska

KUD IZ NOVE BUKOVICE

Šiju nošnje, osnivaju tamburaški sastav, planiraju smotru folklora...

U prvoj godini djelovanja KUD Lipa dao je izraditi prvih pet kompleta zavičajne nošnje, od kojih je tri financirala Općina, a po jednu Virovitičko-podravska županija i Croatia osiguranje.

Ilustracija   FOTO:Dusan Mirkovic/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Glas Slavonije

Nošnje su izrađene na temelju pisanih izvora i fotografija te savjetovanja sa stručnjacima pa se vjeruje da odražavaju autentičnost nekadašnjih odjevnih predmeta. Ostale nošnje koje se koriste prilikom nastupa, prikupljene su iz privatnih zbirki, ili su folklorna improvizacija pa će društvo i ove godine nastaviti s kompletiranjem nošnji. Osim toga novobukovački su folkloraši prvu godinu postojanja počeli siječanjskim obilježavanjem blagdana Vinkova, a u lipnju održali prvu samostalnu priredbu „Ovako se Bukovčani nose“, i nastupili na Dan općine (u kolovozu) te prilikom obilježavanja sto godina Crvenoga križa u Slatini.

Da misle ozbiljno pokazuje i plan rada za ovu godinu, u kome su predvidjeli osnivanje tamburaškog sastava i održavanje prve smotre folklora. Prema riječima predsjednice KUD-a Tanje Fuljek, nedostatak vlastite glazbene pratnje velika je prepreka u organizaciji nastupa, što će osnivanje tamburaške sekcije promijeniti.

''Posebno smo ponosni na naše najmlađe članove nezamjenjive Lipice, koje s iznimnom ljubavlju i oduševljenjem pristupaju svakoj probi i svakom zadatku, i drago nam je što smo im omogućili kutak u kojem će slobodno vrijeme provesti korisno, učeći o svojoj tradiciji, kulturi i prošlosti. Ta znanja bit će temelj njihove budućnosti i budućnosti njihovih potomaka, osviještenih o svom podrijetlu i svojoj izvornosti'', kaže predsjednica Fuljek.

Na probama folklorne sekcije redovito sudjeluje 30-ak članova, a kroz sve sekcije društva (folklorna starija, mlađa i dječja sekcija, te odrasla i dječja dramska sekcija), prošlo je oko 80 članova.