Politika

USVOJEN PRIJEDLOG

Strankama blaže sankcije za kašnjenje s financijskim izvješćem

Vlada je usvojila prijedlog Zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma.

Sjednica Vlade   FOTO:Patrik Macek/PIXSELL
Piše: Media Servis

Analizom zakona, donesenog 2011. uoči pristupanja EU, uočena je potreba za većim dijelom izmjena, pa se išlo na izradu novog zakona, pojasnio je ministar Arsen Bauk. Jedna od važnijih promjena je definiranje načina financiranja referendumskih kampanja, što dosad nije bio slučaj. Obzirom na značaj izbora, ističe Bauk, maksimalni troškovi kampanje izbora za Europski parlament s 1,5 milijun kuna povećava se na 4 milijuna kuna.

To ne znači da stranke ne mogu potrošiti i manje, dodao je ministar. Također, predlaže se da se iznos proračunskog novca za godišnje financiranje stranaka više ne definira temeljem ostvarenih rashoda, već ostvarenih poreznih prihoda.

Također, nezavisni vijećnici nisu dužni dostaviti financijsko izvješće ako im je godišnja naknada ispod pet tisuća kuna. Izvješća će se dostavljati elektronskim putem, a za vođenje, održavanje informacijskog sustava za nadzor financiranja bit će zadužen DIP.

"I to smo definirali na način da bude 0,08 posto ostvarenih poreznih prihoda, a najviše do 50 milijuna kuna kako bi primjenom te formule bio bi isti iznos kao i do sada, ali bi se na jedan bolji način definiralo," rekao je Bauk. Novim zakonom predlažu se i blaže sankcije političkim strankama koje na vrijeme ne dostave financijska izvješća.

"Predlažemo da se u slučaju ne dostavljanja izvješća najprije izrekne mjera privremene obustave financiranja. Da to izrekne Državno izborno povjerenstvo, a ne viši odbor za ustav, poslovnik i politički sustav. Ukoliko stranka istekom roka od 15 dana od kada im je izrečena takva mjera. Ukoliko ni onda ne dostave izvješće idu sankcije 0,5 posto po danu od sredstava iz redovnog financiranja. Predlažemo i smanjenje određenih kazni koji su se pokazali visoke nesrazmjere u odnosu na prekršaj," rekao je Bauk.