Društvo

SUDSKA ODLUKA IZAZVALA BIJES

"Da je Glavaš član neke "antifašističke lige" nitko ga ne bi ni sudio ni zatvarao, sramota što rade s braniteljima"

Ustavni sud je jučerašnjom svojom odlukom još jednom potvrdio da Vrhovni sud prilikom postupanja u predmetu Glavaš učestalo čini pogreške. Odnosno, djelomično je uvažio žalbe Glavaševih odvjetnika i naložio Vrhovnom sudu da ponovo preispita svoje rješenje o Glavaševom pritvoru i to najkasnije do 5. travnja ili da u protivnom Branimira Glavaša puste na slobodu.

Glavaševa Facebook stranica ima preko 18 tisuća fanova.   FOTO:Facebook Branimir Glavaš
Piše: Republika.eu / J.K.

Vrhovni sud morat će preispitati svoju odluku o istražnom zatvoru Branimiru Glavašu kako se to ne bi pretvorilo u kaznu, pri čemu će morati provesti i tzv. test razmjernosti određivanja obvezatnog istražnog zatvora.

Prema tumačenju mnogih pravnih stručnjaka odluka Vrhovnog suda o pritvaranju Branimira Glavaša predstavlja nonsens i donesena je protivno svim dosadašnjim praksama domaćih, ali i međunarodnih sudova.

Ustavni sud je jučerašnjom svojom odlukom još jednom potvrdio da Vrhovni sud prilikom postupanja u predmetu Glavaš učestalo čini pogreške. Odnosno, djelomično je uvažio žalbe Glavaševih odvjetnika i naložio Vrhovnom sudu da ponovo preispita svoje rješenje o Glavaševom pritvoru i to najkasnije do 5. travnja ili da u protivnom Branimira Glavaša puste na slobodu.

Utemeljenost odluke Ustavnog suda potvrdio je i ugledni ustavno-pravni stručnjak prof.dr.sc. Mato Palić. "Ustavni sud je donio potpuno utemeljenu odluku i što je posebno bitno naglasio da, ako Vrhovni sud do 05.04. bude donosio novu odluku, mora biti uvažena Europska konvencija za zaštitu ljudskih prava i temeljnih slobodan a upravo prema njoj u praksi Europskog suda temelja za određivanje pritvora - nema.", naglasio je Palić.

Pravosudno-policijski progon Branimira Glavaša, koji traje već desetak godina, od samog početka prate razni presedani, a da je cijeli slučaj jedinstven i atipičan potvrdio je i Ustavni sud u posljednjoj svojoj odluci. Umiješanost i spregu politike i pravosuđa u cijelom predmetu Glavaš osjete i prepoznaju i sami građani tijekom svih ovih desetak godina. Gotovo svaka sudska odluka u tom slučaju, a većina ih je išla na štetu Branimira Glavaša, izaziva buru u javnosti, a pogotovo među mnogobrojnim Glavaševim pristašama i simpatizerima. Podsjetimo, samo njegova stranica na Facebooku ima preko 18 tisuća fanova, a da ne govorimo o snazi njegove stranke koja broji preko 35 tisuća članova.

Bijes i ogorčenje postupanjem države prema branitelju, generalu HV-a i ratnom zapovjedniku obrane Osijeka Branimiru Glavašu nije vidljivo i izraženo samo kod njegovih pristaša ili članova njegove stranke nego i kod velikog djela građana pogotovo onih koji su na bilo koji način osjetili velikosrpsku agresiju. To je najvidljivije u komentarima čitatelja na news portalima gdje velika većina njih podupire i staje u obranu Glavaša. Donosimo neke od najzanimljivijih:

Što to rade od ovog Glavaša. Po "hrvatskom" pravosuđu hrvatskim braniteljima se neprekidno sudi i postupci prema njima se nikad ne završavaju . Njima se neprekidno sudi i za njih nikada ne završava sudski postupak. Tako se perfidno uništavaju ljudi, suprotno svim pravnim normama sudski postupci traju dvadeset i više godina kroz koje se ti naši branitelji maltretiraju i uništavaju. (misho32, Večernji.hr)

„Zavisi koliko je UDBA jaka na Vrhovnom sudu, ali pametnije bi im bilo da odmah puste generala-junaka na slobodu!“ (CICERON, 24sata)

„Nadam se da će hrvatski general Glavaš izići na slobodu prije dana neovisnosti, znači 10. travnja  Bog i Hrvati! (kondorov_zdrug, Index.hr)

„ne kužim zašto antifašisti i četnici napadaju Glavaša  a slave masovnog ubojicu i diktatora Tita

Imaju opaničari kakvo objašnjenje za takve postupke ili je samo lova u igri ?“ (Petar Ćirić, Indeks.hr)

"imaju...da nije bilo Glavaša ne bi danas bio Osijek već Ocek..."(hrvatska.pobjeda, Indeks.hr)

"hapsite cetnike ne hrvatske generale,svi znamo da je kriminalac sanader naredio progon branimira glavasa" (nenad.levar, Večernji.hr)

"Da je član Antifašističke lige, ne bi bilo ni istrage, ni suda ni kazne." (bakulušić, Vecernji.hr)