Tech

NEMA VIŠE ČEKANJA

Baterija koja se napuni za svega minutu u mobitelima već iduće godine

Baterije u pametnim telefonima najgora su i najslabija stavka tih uređaja i nekoliko koraka zaostaju za preostalom tehnologijom, što proizvođače i korisnike živcira na jednak način.

Ilustracija   FOTO:Danijel Berkovic/PIXSELL
Piše: Republika.eu / ICT Business

No napokon bi tome trebao, bar donekle, doći kraj jer izraelski startup StoreDot našao je način kako ih napuniti za svega jednu minutu.

Riječ je o startupu koji je nastao kao "posljedica" istraživanja nanotehnologije kao možebitnom lijeku za Alzheimer na sveučilištu u Tel Avivu. Umjesto da napreduju po tom pitanju, slučajno su otkrili da uz tu tehnologiju mogu pomoći po pitanju baterija u našim uređajima.

Naravno, potrebno je koristiti i posebne baterije, a u tome je i najveći problem. Zato se treba u masovnu proizvodnju izbaciti i te baterije, a zatim punjače koji bi ubrzavali punjenje baterija u roku jedne minute. Nažalost, Izraelci za to nemaju novca ni infrastrukturu pa ovise o drugima.

A navodno su u pregovorima s 15 kompanija koje se bave pametnim telefonima i oni bi im trebali pomoći oko masovne proizvodnje, a zatim bismo u najboljem slučaju imali izralski proizvod već do kraja sljedeće godine. Bilo bi to uistinu sjajno, ali sad je tek u povojima i toliko njih je davalo slične revolucionarne ideje i proizvode da se teško i snalaziti tko, što i kako djeluje na planu baterija u pametnim telefonima.

I čak ta odlična ideja i možebitni revolucinarni proizvod imao bi svoju manu. Naime, baterije koje StoreDot planira izbaciti na tržište otprilike su dvostruko manje od aktualnih baterija u pametnim telefonima pa samim time i traju otprilike dvostruko kraće. Pozitivno jest što se mogu napuniti u roku jedne minute, ali to znači i da konstantno moramo imati punjač sa sobom i brinuti o tome gdje je utičnica.

Svakako da to nije neki veliki problem ili zapreka, bitno je ovako nešto plasirati na tržište i sigurno će najveće kompanije prije ili kasnije znati unaprijediti ono što imaju pred sobom.

IZVOR: ICT Business