Razno

KOJI JE VAŠ ODABIR

Kava ili čaj? - pitanje svih pitanja!

Od kada postoje ova dva napitka, ljubitelji i jednog i drugog u vječnoj su dilemi. Koji napitak je bolji i zdraviji, te koji nas zbilja budi ujutro, saznajte što je znanost otkrila...

Kava ili čaj?!   FOTO:cajevi.hr
Piše: Republika.eu / Net.hr

Oba napitka smanjuju rizik od srčanih oboljenja

Kava i čaj sadrže iste hranjive tvari koje samo mogu pomoći vašem srcu. Znanstvenici iz Nizozemske dokazali su da umjerena konzumacija oba napitka može smanjiti rizik od srčanih oboljenja. Osobe koje su pile šest ili više šalica čaja dnevno imale su 36 posto manje šanse razviti neku srčanu bolest od osoba koju su pile manje od jedne šalice dnevno. S druge strane, oni koji su pili tri do šest šalica kave imali su 45 posto manje šanse da će oboliti od istih bolesti od onih koji su pili manje od jedne. 

Kofein poboljšava pamćenje

U ovom slučaju, nema razlike između čaja i kave, no dobro je znati da kofein ne samo da će vas obdariti energijom i razbuditi, nego ima više dugoročnih dobrobiti. U kavi i čaju (pogotovo crnom čaju) kofein pomaže u održavanju sposobnosti pamćenja. 

Kofein u čaju i kavi ublažava učinke Alzheimerove bolesti kod žena

Mozak žena koje piju tri do šest šalica čaja dnevno izgubio je manje bijele tvari u starijoj dobi, pokazalo je istraživanje Nacionalnog instituta starenja iz Baltimorea. Bijela tvar čini bitan dio načina na koji se informacije prenose u mozak i obično se umanjuje nakon 50. godine života, a protiv tog procesa se bori kofein. 

Kava smanjuje rizik od pojave Parkinsonove bolesti, pogotovo kod muškaraca

Kava ne pomaže samo vašem mozgu, nego i tijelu. Portugalski znanstvenici otkrili su jasnu povezanost izmeđ unosa kave i šanse za razvoj Parkinsonove bolesti. Umjerena konzumacija kave, točnije dvije do tri šalice dnevno, mogu kod muškaraca smanjiti razvoj ove bolesti za 25 posto. 

Kava i čaj su bogati antioksidansima i hranjivim tvarima

Bez obzira što preferirate, znajte da su oba napitka dobar odabir. Za početak, oba sadrže antioksidanse, koji vežu slobodne radikale, te ćete dulje ostati mladi. Također, antioksidansi su na prvoj liniji fronte u borbi tijela protiv raka. 

Napitci s kofeinom navodno smanjuju rizik od razvoja dijabetesa tipa 2

Iako se razina šećera u krvi povisuje neposredno nakon konzumacije kofeina, istraživanja su pokazala da je to nadoknađeno prisutnim antioksidansima koji poboljšavaju osjetljivost na inzulin i automatski smanjuju tizik od razvoja dijabetesa tipa 2. Dakako, to sve ovisi i o tome koliko šećera ćete dodati u svoj napitak, što je dodatak koji može u potpunosti nulirati bilo kakvu hranjivu vrijednost koju možete dobiti iz ovih napitaka.

Izvor: Net.hr