Osječko-baranjska

ŽRTVE DUGOVA I NELIKVIDNOSTI

Kriza dotukla još jednu slavonsku tvrtku, u stečaj ide i laslovački “Prvi maj”

Zbog nagomilanih dugovanja i općenito nelikvidnosti, Uprava te tvrtke je na prijedlog vlasnika - malih dioničara, podnijela osječkom Trgovačkom sudu prijedlog za otvaranje stečajnog postupka.

Ilustracija   FOTO:Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Glas Slavonije

''Nažalost, istina je. Sustigli su nas stari dugovi iz prijašnjih razdoblja poslovanje ove tvrtke, ali i nevoljkost komercijalnih banaka da kreditno podrže naše današnje poslovanje'', pojašnjava Matej Perkušić, predsjednik Uprave “Prvog maja”.

Tim više je žalosno jer tvrtka je bila u mogućnost i za cijelu ovu godinu popuniti svoje proizvodne kapacitete. Naime, posljednjih godina tvrtka se preorijentirala na program vojne opreme, primjerice za inozemne partnere radili su tzv. košuljice za balističke prsluke. Bili su to, istina, lohn poslovi, ali koji su u toj kategoriji više plaćeni. Pa tako, vojnim rječnikom, opis situacije u “Prvom maju” je da su ostali - bez municije.

Inače, “Prvi maj” se u provedenoj predstečajnoj nagodbi riješio pola svojih dugova, no nakon toga nisu mogli realizirati novi kredit, jer odluka je komercijalnih banaka da se tvrtke izašle iz predstečaja ne kreditiraju.

''Dodatni problem za nas je taj što je ugovoreni posao za inozemno tržište, ne našom krivnjom, umjesto u siječnju odgođen za polovinu godine, pa nam je i to smanjilo manevarski prostor'' kaže naš sugovornikU takvoj situaciji vjerovnici - uglavnom dobavljači sirovine nisu više bili voljni čekati - blokirali su račun tvrtke.

Utješno u cijeloj priči je da su vrlo malo zakinuti radnici, “vukao” se zaostatak neisplate plaća od dva mjeseca, sada i za siječanj kada je došla blokada računa. Tako će 130 radnika u novu neizvjesnost. O daljnjoj sudbini odlučit će odbor vjerovnika i stečajni upravitelj. Stečaj neće nužno značiti i gašenje tvrtke jer pokazalo se kako posla i zainteresiranog tržišta ima i da ga Laslovčani znaju kvalitetno odraditi.

No, veći je problem što se gasi, ako ne jedino, a ono svakako najveće trgovačko društvo u povratničkoj općini Ernestinovo i što je to novi poraz za tekstilnu industriju Osječko-baranjske, najveće slavonske županije. Može li politički utjecaj pomoći?

''Neki su nam pokušali pomoći, drugi su nas ignorirali. No, ponavljam, problem je taj što nismo mogli do kredita kojim bismo mogli organizirati daljnji nastavak proizvodnje koja bi pokrila takvo zaduženje'', zaključuje Perkušić.