Politika

BOGAT UTORAK U SABORSKIM KLUPAMA

U Saboru Protukorupcijsko vijeće, udruga Franak i rasprava u Laburistima

Iako se sjednica Sabora nastavlja sutra, bogat utorak na Markovom trgu. Portukorpucijsko vijeće podržava da i suci polažu račune građanima kada je imovinska kartica u pitanju, udruga Franak došla se požaliti šefu Odbora za financije, ali je puna vjere u Vladu Zorana Milanovića, dok su u klubu laburisti tri sata vijećali, ostaju li skupa. Pregled današnjih događanja u saboru pripremio je Adrian De Vrgna.

Sabor RH   FOTO:Patrik Macek/PIXSELL
Piše: Media Servis

Na meniju Protukorupcijskog vijeća nekoliko izvješća. Među njima i ono Antikorupcijske grupe Vijeća Europe na temu "Sprečavanje korupcije kod saborskih zastupnika, sudaca i državnih odvjetnika". GRECO nam daje 11 preporuka, a u raspravi se mogla čuti sloga: radi sprečavanja sukoba interesa i veće transparetnosti valjalo bi objavljivati sve imovinske kartice i informacije o dužnosnicima na jednom mjestu, a među njima i sudaca koje inače kontrolira Državno sudbeno vijeće dok javnost nema uvid. SDP-ov Peđa Grbin.

"Vi ste na javnoj funkcji. Vi odlučujete hoće li jedna ili druga strana dobiti stotinu milijuna kuna i tu itekako treba nadzor javnosti da se vidi da neki od tih sto milijuna kuna nije skrenuo lijevo ili desno od onog puta kojim je trebao ići. Svaki put kada struka sama sebe treba kontrolirati psotoji velika opasnost da dođemo do onoga da kolege štite svoje kolege", rekao je SDP-ov Peđa Grbin.

Šef Vijeća, HDZ-ov Vladimir Šeks smatra da se percepcija korumpiranosti sudbene vlasti može promijeniti. I to većom učinkovitošću sudstva, pa se Šeks zalaže za brzu pravdu, odnosno brže rješavanje postupaka.

Ne muči Hrvatska muku samo s pravosuđem. Rješenje problema prezaduženih građana i to ne samo u švicarskim francima trebala bi naći friško oformljena Radna skupina. Udruga Franak posjetila je šefa Odbora za financije Srđana Gjurkovića. On se nada rješenjima koje treba donijeti hladne glave, a Katarina Lucić iz udurge navodi što će oni ponuditi.

"Mi zagovaramo inverziju kredita u kunske kredite. Nadam se da će rješenje u tom smjeru. Sve ostalo će se dogfovarati unutar Radne skupine. Radi se intenzivno na analizama, kako sa strane HNB-a, HUB-a ministarstva financija, tako i i udruga Franak prikuplja podatke i radi svoje analize. Tako da sve strane u potpunosti budu spremne za taj sastanak da imaju konkretne podatke," rekla je Lucić.

Na iskazani strah šefa talijanskog šefa Senata da će teret pasti na leđa banka, ali i na austrijske žalbe Briselu, Lucić je odgovorila - do sada je sav teret bio na leđima građana. Udruga ima puno povjerenje u Vladu Zorana Milanovića, koja je, podsjetimo, izvanrednom mjerom zaštitila zadužene u švicarskim francima. Nema straha od pritisaka članica Unije.

"Ne bojimo se, mislimo da će premijer, tj. ministarstvo financija odradi svoj posao maksimalno korektno," rekla je Katarina Lucić.

Za to vrijeme zasjedao je klub laburista. Gotovo tri sata. I zaključio - ništa od raskola laburista. Mladen Novak ostaje član. Spekuliralo se da bi za njim mogao krenuti i Zlatko Tušak. I on ostaje. Podsjetimo, laburisti su imali šest zastupnika. Prvo su ostali bez Branka Vukšića, pa je nakon stranačkih izbora u nedjelju izašao Nikola Vuljanić. Laburisti vode unutarstranačku raspravu o tomu trebaju li zaokret ulijevo i o potencijalnim koaliranjima. Mnogi članovi i razmišljanje o koaliciji s SDP-om odbacuju, jer vodeću vladajuću stranku ne smatraju lijevom. Stav stranke je o koalicijama može odlučiti samo Nacionalno vijeće stranke. Predsjednica Nansi Tireli predložila je model - jedan član jedan glas, i sukladno tomu će se odlučiti o koalicijama.