Ostalo

GRADSKI FACELIFTING

Najavljen projekt revitalizacije javnih prostora 'Zagreb za mene'

Zagreb u iduće tri godine očekuje svojevrsni gradski facelifting. Najavljen je dosad jedinstven projekt, Zagreb za mene, revitalizacije javnih prostora, ukupno 17 lokacija u gradu.

Sandra Švaljek   FOTO:Igor Kralj/PIXSELL
Piše: Media Servis

"Radi se o intervencijama čiji su budžeti između 10 i 20 milijuna kuna", rekla je Švaljek. Zamjenica gradonačelnika Sandra Švaljek najavila je da će projekti intervencije biti izabrani u suradnji struke, grada i građana. Kako će građani sudjelovati objasnio je autor projekta Akupunktura grada Rene Lisac.

"Da bi to uspjeli, imat ćemo različite razgovore sa udrugama koje se bave gradskim prostorom i koje su zainteresirane za to, ali ćemo isto izaći na teren i pričati sa stanovnicima, na tržnicama, gradskim trgovima...Očekujemo što bolju komunikaciju sa stanovnicima da nam oni kažu koji prostori i radi čega su interesantni", kaže Lisac. Nakon što se usporede mišljenja građana, stručnjaka katedre za urbanizam zagrebčakog arhitektonskog fakulteta i grada, odabrat će se lokacije. To bi se trebalo znati za tri mjeseca, najavio je Teo Budanko, predsjednik Društva arhitekata Zagreba.

"Za dvije i pol do 3 godine ćemo imati 17 potpuno ovih javnih prostora. Ne novih u smislu da ih dosad nije bilo nego obnovljenih, sređenih javnih prostora koji izgledaju kao oni koje vidimo u Amsterdamu, Barcelonu, Paziru, Beču, Grazu, Salzburgu", kaže Budanko. Prvi projekt će biti na Savici u Ulici Ljerke Šram, na parkiralištu uz tržnicu. Na radionicama održanim u okviru projekta Akupunktura grada, stanovnici Trnja su prepoznali da im nedostaje centralni prostor gdje se mogu nalaziti i družiti i zaključili da bi se dio tog parkirališta mogao pretvoriti u mali kvartovski trg.