Osječko-baranjska

NOVI SPOMENIK

Ernestinovo napokon dobilo tri metra visok kip svetog Vendelina

Ernestinovo, prije 2. svjetskog rata poznato kao selo većinski nastanjeno Nijemcima, dobilo je novo umjetničko djelo - kip svetog Vendelina, i to na mjestu koje je bilo staro njemačko groblje.

Ilustracija   FOTO:Marko Mrkonjic/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Glas Slavonije

Na tom je mjestu, naime, donedavno bila trgovina “špecerajem” koju su vlasti bivše države namjerno na tom mjestu napravile razbacujući ostatke pokojnika po kanalima i svuda po ulicama u ondašnje poslijeratno doba vjerojatno želeći omaložavati stanovnike koji su činili većinu stanovnika Ernestinova.

''Bivši 'špeceraj' je stradao u ratu, a mi smo odlučili to mjesto urediti i na njemu simbolično postaviti kip svetog Vendelina, koji je do Drugog svjetskog rata bio zaštitnik naselja Ernestinovo. Mnogi su stanovnici kao i ja svjedočili oskvrnuću počivališta pokojnika, sjećamo se razbacanih kostiju i ostataka po cijelom selu kada su pravili temelje za bivšu trgovinu, a nitko se nije usuđivao proturječiti ondašnjim vlastima i njihovu besramnom projektu. Već nekoliko godina razmišljao sam kako urediti primjereno ovaj dio sela pa smo tako došli i do ovoga da su napravljene staze, postolje, kip, zelenilo i cvijeće, a preostaje nam, kada vrijeme bude omogućilo, dovršiti i uređenje betonskog postolja kamenim pločama i postaviti dvojezičnu posvetu i svečano otvoriti novouređeni prostor s kipom koji je izradio i donirao naš poznati kipar Ivica Tolić '', priča načelnik Općine Ernestinovo Matija Greif.

Luka Braović, mještanin kojega smo zatekli pokraj novog ernestinovačkog spomenika, kazao nam je kako se i on sjeća kada je kao dijete na sve strane na putu do škole nailazio na lubanje iz grobova koje su neki šutali po ulici. “Lijepo je što je ovaj dio sada ponovno dostojno uređen i što ga krasi sveti Vendelin. Sada je i ovaj dio naselja dobio poseban štih”, kazao je Luka Braović, koji je s načelnikom Greifom razgledao kako su obavljeni dosadašnji radovi.