Književnost

ŽENA KOJA PRIČA S VRANAMA

[FOTO] U HNK Osijek predstavljena treća knjiga Verice Sikore

Nova knjiga osječke novinarke Verice Sikore „Žena koja priča s vranama“ publici je predstavljena danas u foajeu HNK u Osijeku.

Piše: Republika.eu

Knjigu su, uz autoricu, predstavili književnica Ivana Šojat Kuči i profesorica Ružica Pšihistal. Ulomke iz knjige čitala je prvakinja Drame osječkog HNK-a Sandra Lončarić Tankosić, a o „Vječnoj ljubavi“ pjevala je sopranistica Sanja Toth.

„Nakon bajke „Suze snježne princeze Tare“ i romana „Mama Mutti“, Verica Sikora odlučila je napisati roman o ljubavi, no on na kraju ipak izlazi iz okvira obične ljubavne priče. „Žena koja priča s vranama“ donosi sažetu verziju života koja uključuje mistiku, vječnu ljubav, istinsko vjerovanje u božansko u nama, u Isusa, u sve oblike ljubavi prema Bogu, bez obzira kako ga zvali i na koji mu se način molili. U romanu se na suptilan način, ali hrabro, progovara o homoseksualizmu, kao i o iskustvima djevojčice i mlade djevojke koja je seksualno zlostavljana. Odgovor na sva pitanja i životne situacije je Vječna Ljubav i svjetovi prošli kojima se možemo otvarati jer oni su zapisani u našem podsvjesnom biću“, ističe u pozivu na predstavljanje izdavač knjige Drago Jurilj, direktor osječke „Grafike“. Autorica je na kraju uvoda u knjigu koji je nazvala Uvod ili djetelina s četiri lista napisala: „Traži, samo traži i sigurno ćeš pronaći, bez obzira na to kada i s koliko trnja, ono biće koje je oko tvoga oka, misao tvoje misli, tijelo tvoga tijela, jednota spajanja, poljubac tvoga daha ...“

I treću knjigu autorice Verice Sikora ilustrirao je poznati osječki likovni umjetnik Nikola Faller.