Osječko-baranjska

ZNANSTVENI SKUP

Hrvatski istok u Domovinskom ratu

Nakon završetka Domovinskog rata prošlo je 23 godine, no rat je još uvijek jedna od važnijih tema u Hrvatskoj, pogotovo na prostorima gdje se vodio. Kako bi iznjeli svoja iskustva i spoznaju na tu temu, te se osvrnuli na posljedice ratnih stradavanja brojni stručanjaci iz različitih područja okupili su se danas na prvom znanstveno-stručnom skupu s međunarodnim sudjelovanjem, održanom u Osijeku. Skup nosi naziv „Hrvatski istok u Domovinskom ratu“, a program je održan kroz izlaganja i sjednice.

Davor Domazet-Lošo   FOTO:Sanjin Strukic/PIXSELL
Piše: STV

Organizatori ovog skupa osjetili su nedostatak poznavanja brojnih tema vezanih uz Domovinski rat, pogotovo onih koje se odnose na Hrvatski istok koji je bio i samo žarište rata.  

Ovo je prvi skup o Domovinskom ratu na istoku Hrvatske ako događanja u Vukovaru gdje imamo 17 godina zaredom skup koji kolege izvrsno organiziraju. Imamo 46 sudionika, 32 teme ? i inozemstva. Nasušna je potreba bila za organiziranjem ovakvoga skupa u Osijeku, do sada ga nismo imali, rekao je Miljenko Brekalo, predsjednik Programsko-organizacijskog odbora.

Na skupu se govorilo o brojnim temama vezanim uz rat o kojima se premalo  zna, tako se među izlagačima našao i Miroslav Tuđman koji je govorio o Hrvatskoj naconalnoj strategiji.

Osim Tuđmana među brojnim predavačima bili su i  monisnjor Marin Srakić, Josip Jurčević, Slavko Barić, Marinko Loznačić, te Davor Domazet-Lošo. 

Skup je održan u organizaciji Instituta društvenih znanosti „Ivo Pilar“,ogranka Matice hrvatske Osijek, te Odjela za kulturologiju, a program se nastavlja i sutra također u auli sveučilišta, a kada će uz ostalo biti održana predavanja Zdravka Tomca o tome kako se velikosrpska agresija na Vukovar obnavlja, Ivice Šole koji će analizirati suđenja braniteljima grada Osijeka u slučajevima «Selotejp» i «Garaža» te brojih drugih znanstvenika i povjesničara.