Osječko-baranjska

NATJECANJE U KVALITETI VOĆNIH RAKIJA I LIKERA

Na ocjenjivanje je pristiglo 209 uzoraka rakije te 78 uzoraka likera

Razlog velikog broj pristiglih uzoraka Nad vidi i u činjenici da je Hrvatska i dalje veliki uvoznik različitih vrsta voća, ali i jakih alkoholnih pića, pa domaći proizvođači u rastu proizvodnje upravo tih proizvoda vide svoju tržišnu šansu.

Ilustracija   FOTO:Marko Lukunic/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Glas Slavonije

Nakon što su u laboratorijima požeškog Zvečeva d.d. obavljene kemijsko-fizikalne analize, Ocjenjivački je sud sastavljen od 18 znanstvenika i stručnjaka Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku, enologa osječko-baranjskih vinarija i Poljoprivredno-savjetodavne službe obavio i organoleptičko ocjenjivanje prispjelih voćnih rakija i likera proizvođača iz gotovo svih hrvatskih županija na jubilarno, deseto edukacijsko natjecanje u kvaliteti. 

Naime, na tu edukacijsko-natjecateljsku mafnifestaiju koju tradicionalno, potkraj svake godine, organiziraju Županijska komora Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek i Općina Semeljci, ove je godine prispio rekordan broj od ukupno prijavljenih 287 uzoraka, od kojih 209 uzoraka rakije (13 vrsta) i 78 uzoraka likera (28 vrsta). 

''Ovo jubilarno, deseto natjecanje u kvaliteti voćnih rakija i likera apsolutno je pokazalo opravdanost takve naše manifestacija. Prije svega zato što iz godine u godinu imamo sve veći broj prijavljenih gospodarstvenika koji se službeno bave tom djelatnošću i sve veći broj prijavljenih uzoraka voćnih rakija i likera. No, ipak najvažnije je da su u toj proizvodnji postignuti visoki standardi'', rekao je Ernest Nad, tajnik Organizacijskog odbora natjecanja i voditelj Odsjeka za poljoprivredu Županijske komore Osijek.