Gospodarstvo

RAZMJENA

Izvoz u Dansku 30,7 milijuna eura, a uvoz na 201,4 mil. eura

Hrvatska nudi niz mogućnosti kojima valja posvetiti pažnju, rekao je hrvatski predsjednik izdvajajući pritom projekte LNG terminala na Krku te istraživanja plina u hrvatskom dijelu Jadrana.

Ilustracija   FOTO:Tomislav Miletic/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Poslovni dnevnik

Dosadašnjim investicijama danskih tvrtki u Hrvatskoj stvorena je dobra osnova za daljnja ulaganja, kazao je predsjednik Republike Ivo Josipović i istaknuo kako potencijala za jačanje suradnje ima u područjima energetike, prehrambene industrije, poljoprivrede, drvne i drvno prerađivačke industrije, itd.

Princ Henrik je također kazao kako se brojne mogućnosti za suradnju na područjima energetike, zaštite okoliša, prehrambene industrije, zdravstva i farmaceutske industrije.

I Hrvatska i Danska su male zemlje s malim unutarnjim tržištem, rekao je princ Henrik dodajući kako su danske tvrtke shvatile da im Hrvatska može poslužiti kao ulazak u regiju jugoistočne Europe.

Smatra i kako je dansko-hrvatska gospodarska suradnja u mnogim područjima vrlo dobro razvijena, no mnogo je mogućnosti za njeno jačanje te se nada kako će i današnji forum tome doprinijeti.

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić je naveo kako se u Hrvatskoj vide prvi efekti članstva u EU koji se ogledaju u pojačanom izvozu, posebice u zemlje EU. U zadnjih sedam mjeseci za oko 20 posto je porastao izvoz prema zemljama EU, kazao je.

Uz napomenu kako je Hrvatska do sada bila uglavnom uvozno orijentirana zemlja, s velikim deficitom u robnoj razmjeni, Grčić je rekao i kako oporavak industrijske proizvodnje nakon pet - pet i pol godina krize i rast izvoza govore da se osnovne strukturne promjene događaju i da je pred nama jedna uzlazna faza razvoja gospodarstva.

IZVOR: Poslovni dnevnik