Ostalo

MJERE ZA POMOĆ

Počinje isplata potpora poljoprivrednicima s poplavljenih područja

Ministarstvo poljoprivrede najavilo je dvije mjere za pomoć poljoprivrednicima s poplavljenih područja za jesensku sjetvu i obnovu poplavom uništene imovine..

Tihomir Jakovina   FOTO:Sanjin Strukic/PIXSELL
Piše: Media Servis

Kreće isplata 9,34 milijuna kuna za pripremu jesenske sjetve na poplavljenim područjima. Ova će sredstva bit isplaćena za 598 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava na području Vukovarsko-srijemske, Sisačko-moslavačke i Požeško-slavonske županije, a odnose se na ukupno 3.557,09 hektara na kojima su satelitskim snimcima na dan 26. svibnja 2014. godine utvrđena da su bila poplavljena.. 

"Imamo točan izračun na tom području koje je stradalo, govorimo o točnom području na temelju satelitskih snimaka, ne na temelju nečijih želja i zahtjeva. Tako se radilo prijašnjih godina i onda bi bilo po 7, 10, 15 ili 20 tisuća hektara zahtjeva i novac koji imate rasporedite na temelju velikih prijavljenih površina i svakome ide mali iznos, a uvijek najgore prođu oni koji su stvarno stradali u elementarnih nepogodama", rekao je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina. Ministarstvo poljoprivrede je najavilo i da u petak kreće natječaj za potpore za obnovu zemljišta i infrastrukture uništenih u poplavama. Mogu se prijaviti svi kojima je šteta najmanje 30 % poljoprivrednog potencijala. Takva je direktiva Europske unije, rekao je Jakovina odgovarajući na pitanje što s onima čija je šteta 25 % ili 27 %..

"To je granica koja govori o nivou oštećenja poljoprivrednih potencijala na određenom gospodarstvu, a znamo da smo tamo imali ozbiljnu katastrofu i prema procjenama koje nam dolaze od nadležnih županijskih povjerenstava najveći broj poljoprivrednih gospodarstava će imati štetu preko 30 %".