Društvo

"KOLIKO SMO ZAPRAVO RAVNOPRAVNI"

Žene u Hrvatskoj i dalje manje plaćene od muškaraca

U prostorijama Tribine Grada Zagreba na Kaptolu održana je rasprava na temu "Koliko smo zapravo ravnopravni?" na kojoj se govorilo o neravnopravnom položaju žena na tržištu rada.

Mimohodom obilježen Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama   FOTO:Dusko Marusic/PIXSELL
Piše: Media Servis

Svake se godine povećava stopa nezaposlenosti žena u ukupnom broju aktivnog stanovništva, a u 2012. godini iznosila je 15,6 posto. Iako su u prosjeku žene obrazovanije one se često susreću s diskriminacijom prilikom traženja posla jer im se postavljaju pitanja vezana uz planiranje obitelji i slično, zbog čega su žene često pred nezahvalnom dilemom hoće li se posvetiti karijeri ili majčinstvu. Margareta Mađerić, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Gradske skupštine Grada Zagreba

"Ne možemo biti zadovoljni participacijom žena, kako u županijskim skupštinama, u gradskim predstavničkim tijelima niti u Hrvatskom saboru. Taj postotak varira oko 25 posto.Cilj je prema zakonu o ravnopravnosti spolova da zastupljenost žena bude oko 40 posto."

Poslodavci rijetko ženama ukazuju dugoročno povjerenje, šansu za napredak i obnašanje većih i važnijih funkcija. Dolazi do skeptičnosti i predrasuda da žene nisu kadar na koji se moze računati. Najviše pritužbi primamo s područja rada i zapošljavanja, čak 61 % u prošloj godini, kaže Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova...

"Oko 45 posto nam odlazi na pritužbe vezano za spolno uznemiravanje na radnom mjestu, gdje su žrtve isključivo žene. 22 posto se odnosi na trudnice i mlade majke tijekom radnog odnosa. Ono s čime se suočavaju trudnice i mlade majke kada dođu s rodiljnog je ili prestanak ugovora, ili su proglašene tehnološkim viškom ili su raspoređene na manje složena i manje plaćena radna mjesta."

Osim toga, posljednji službeni podaci Državni zavoda za statistiku koji govore o brojkama iz 2012. godine pokazuju i da su žene u prosjeku slabije plaćene od muškaraca pa su te godine muškarci primali neto plaću od 6.087 kuna, a žene 5.411 kuna.

S druge strane žene poduzetnice posluju bez gubitaka napominje Ivana Šimek iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje...

"Oni privređuju više od 48 psoto prihoda, imaju 7 posto više dobiti, ne posluju negativno, onda se pitamo zašto ih je malo. Malo ih je iz vrlo velikih razloga, prvo socijalnih faktora, drugo, nemogućnosti usklađivanja obiteljskog i poslovnog života. Negdje žene nemaju gdje smjestiti djecu, nemaju mogućnost prometne povezanosti. Još uvijek postoji percepcija stereotipa, žena u poduzetništvu, inovacijama, tehnologiji, znanosti. Moramo mijenjati predrasude."