Crna kronika

DRAVA PRIJETI NASIPIMA

Izvanredno stanje u Koprivničko-križevačkoj županiji

Župan Darko Koren proglasio je izvanredno stanje u Koprivničko-križevačkoj županiji.

Drnje   FOTO:Marijan Sušenj/PIXSELL
Piše: Media Servis

Što to konkretno znači, pojasnio je načelnik Stožera za zaštitu i spašavanje, dožupan Ivan Pal:

„To što je proglašeno izvanredno stanje ne znači nikakvu paniku. Radi se samo o prevenciji. Mi imamo različite korake prema težini situacije. Došli smo do toga da proglasimo ovakvo stanje kako bismo mogli mobilizirati - u takvoj situaciji zakon nam omogućava mobilizaciju što više ljudi, što više mehanizacije i imati jednu drugu razinu suradnje i s Hrvatskim vodama i sa svima onima koji su nam potrebni.“

Naime, na terenu se provode pojačane mjere zaštite od Drave, kaže Pal:

"Radi se o vrlo visokom vodostaju Drave koji je samo nekoliko centimetara manji od najviše zabilježenog vodostaja. Moja zadnja informacija je 576, 577, dakle, najviši vodostaj do sada je 580. Prognoza Hrvatskih voda ide čak do 6 metara, govorim o mjernoj stanici Botovo.“

Vodostajem od 578 centimetara, zabilježenim na mjernoj postaji Botovo u 10 sati, Drava se primakla na samo četiri centimetra od rekordne razine iz 1972. godine. No već u idućem satu razina je pala četiri centimetra, vjerojatno zaustavljanjem protoka na hidroelektrani Donja Dubrava.

Ugrožena područja uz Dravu su općine Legrad, Drnje, Đelekovec, Hlebine, Molve, Novo Virje, Ferdinandovac. Jučer su s Botova evakuirali stanovnike tamošnjeg romskog naselja, a većina njih smještena je u sportskoj dvorani drnjanske škole gdje im obroke spremaju učenici i nastavnici Obrtničke škole Koprivnica.

Mnogi su stanovnici tih područja samoinicijativno već evakuirali i stoku. Pal kaže kako u ovakvim situacijama mogu angažirati i vojsku, no za tom mjerom za sad nema potrebe:

„Za sada, s obzirom na sve ono što se dešava u Hrvatskoj, što smo imali prilike vidjeti i čuti preko medija, ova naša situacija je daleko bolja ali je daleko od dobra.“

Porast je posljedica vodnog vala iz Mure, dugačkog desetak kilometara, koji je prijepodne stigao u Dravu na ušću kod Legrada, a stručnjaci procjenjuju da će mu za prolazak dijelom rijeke kroz Koprivničko-križevačku županiju trebati 20-tak sati.

Toliko će trajati i najveća neizvjesnost i pripravnost svih službi, pojačanih nakon jutrošnjeg proglašenja izvanrednog stanja obrane od poplava. Iz županijskog Stožera zaštite i spašavanja ističu da se, pogotovo društvenim mrežama širi puno dezinformacija i glasina o pucanju nasipa na Dravi i pritokama, te pozivaju ljude da ne nasjedaju na sijanje panike i slušaju samo provjerene objave u lokalnim medijima.

Do daljnjega se, odnosno do prolaska vodnog vala, otkazuje nastava u matičnim školama u Legradu, Đelekovcu, Drnju, Goli, Molvama, Hlebinama i Ferdinandovcu.

Na područjima ugroženih općina otkazan je i boravak djece u vrtićima.

Također su ravnatelji srednjih škola obaviješteni da učenike s ugroženih područja puste kućama. Za njihov odlazak je organiziran prijevoz i također su do daljnjeg oslobođeni nastave.

A na jutrošnjem zasjedanju županijskog Stožera za zaštitu u spašavanje ustanovljeno je i kako se na područjima zahvaćenim poplavama moraju provoditi mjere opreza kako bi se spriječila pojava epidemija.

Upozoravaju se građani sa područja Koprivničko-križevačke županije da je zbog velike količine padalina proteklih dana moguća opasnost od onečišćenja vode iz bunara.

Upozorava se stanovništvo na poplavljenom području koje se koristi vodom iz bunara da voda nije zdravstveno ispravna te se ne smije piti, niti koristiti za pripremu hrane i osobnu higijenu. Preporuča se konzumacija vode iz javne vodoopskrbe koja je zdravstveno ispravna i pod kontinuiranim je nadzorom.