Glazba

[VIDEO] ''PA, TAMBURAMA MANGUPI PREPREČE PUT''

Na konferenciji za novinare u Osijeku Đorđe Balašević održao koncert!

U atriju Muzeja Slavonije – zgradi Glavne straže u samom centru Tvrđe, Balašević je za predstavnike medija i poneke sretnike održao mini koncert. Uz klavirsku pratnju profesora Aleksandra Dujina, posjetitelji su mogli čuti pjesme poput "Ringišpila", "Olivere" ili "Neki novi klinci". Uz red pjesme, red priče i red osmjeha, na odličan je način najavljen predstojeći veliki koncert u Osijeku.

Đorđe Balašević održao koncert na konferenciji za novinare!   FOTO:STV
Piše: Republika.eu / priopćenje

Vjerujemo da ste načuli da će Đorđe Balašević s Ujedinjenim Mangupima Vojvodine nastupiti na Trgu sv. Trojstva u Tvrđi, 13. rujna 2014. godine, s početkom u 20,00 sati. Nadamo se i da znate kako se ovaj program u Osijeku i regiji održava pod nazivom "Pa, tamburama mangupi prepreče put" i da ga organizira osječka agencije Luminis u suradnji s Udrugom "Grupa građana" Osijek. 

A posjetitelji nezaboravnih šest večeri u zagrebačkoj Koncertnoj dvorani „Vatroslav Lisinski“ krajem prošle i početkom ove godine, najbolje znaju kako to izgleda “Kad tamburama mangupi prepreče put“… Priliku da vide ovaj program imat će i brojni posjetitelji ovog jedinstvenog međunarodnog kulturnog događanja.

EUROPSKA PRIJESTOLNICA KULTURE 2020.

Kao prvo, poznato je da je autor koji je na sceni još od 1977. godine, a u tom razdoblju ostvario je golem opus od 15-ak studijskih i niza live albuma i kompilacija s brojnim hitovima kao i književnih izdanja i dugometražnog filma „Kao rani mraz“ gdje se potpisuje kao autor scenarija, muzike i režiser filma. Nadalje, u proteklih gotovo 25 godina ovo je tek treće Balaševićevo gostovanje u najvećem slavonskom gradu, nakon odličnih koncerata u sportskoj dvorani Zrinjevac 2002. i nastavno-sportskoj dvorani Gradski vrt u studenom 2010. godine. Ujedno, ovo je i svojevrsna koncertna premijera novog koncertnog prostora u Osijeku jer ovaj lijepi Trg do sada nije korišten za open-air koncerte. Podsjetimo, Đole u Osijek dolazi i kao UN-ov ambasador dobre volje, a ovaj koncert zamišljen je kao multikulturalni, u sklopu bogate i dugogodišnje prekogranične suradnje Osijeka i Novog Sada, vrlo bliskih gradova po senzibilitetu i konfiguraciji. Đole podržava gradove Novi sad i Osijek u namjeri kandidature za Europsku prijestolnicu kulture te i na ovaj način, organizacijom kulturne manifestacije na najvišoj razini, podržava tu inicijativu.

Stoga su se organizatori dodatno potrudili da posjetiteljima osiguraju maksimalne tehničke i popratne uvjete za pun ugođaj i uživanje u posebnoj izvedbi programa.

KAD SAM PRVI PUT PAO U ŠKOLI

Svakako valja istaknuti da dodatnu utisak cijelom projektu - u čijoj provedbi organizatori surađuju s čelnicima Grada Osijeka, Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i Studentskog zbora - daje njegova edukativna dimenzija. Naime, Đoletu je, kao osobi koja je u 3. razredu napustila srednju školu i nakon toga srednjoškolsko obrazovanje stekla polažući ispite izvanredno, vrlo važno, ponajprije osječkim srednjoškolcima i studentima, proširiti poruku o važnosti obrazovanja u životu. Zato će u četvrtak, 4. rujna, s početkom u 12,00 sati održati prigodno predavanje pod nazivom "Kad sam prvi put pao u školi" u Auli Magna Poljoprivrednog fakulteta, kapacitetom najvećoj sveučilišnoj dvorani (oko 360 sjedećih mjesta) u Osijeku, a već sada vlada veliko zanimanje i za ovaj zanimljivi događaj.

KORZO

Zbog svega navedenoga niti ne čudi činjenica da su gotovo sve predviđene ulaznice već našle put do onih kojima su namijenjene. Đoletovi obožavatelji stižu ne samo iz Slavonije i Baranje, već i iz Novog sada, Zagreba, Makarske, Istre, Sarajeva, čak i iz Slovenije, Njemačke, Makedonije koji su organizirali dolaske autobusima u Osijeku. Dio posjetitelja izvedbe će pratiti iz posebnog Family Pit prostora pod nazivom „Neki novi klinci“, koji će zajedno s pripadnicima svojih obitelji, a organizatori su osigurali da i sami građani mogu nastupiti na koncertu. Naime, budući da Osijek i Novi Sad, kao dugogodišnji gradovi-suradnici, dijele i dugogodišnju tradiciju korza, tijekom izvedbe popularne Đoletove pjesme "Ljerka" (Korzo) s albuma "Dnevnik starog momka", kao sudionici koncerta građani će nastupiti na pozornici, u režiji Ivana Kristijana Majića i posebnoj koreografiji s podsjećanjem na 70-e godine prošloga stoljeća.

KAD TAMBURAMA MANGUPI OSVOJE TVRĐU

Ova lijepa priča ovjekovječit će se u dokumentarnom filmu s radnim naslovom “Kad tamburama mangupi osvoje Tvrđu”, što je parafraza slogana pod kojim je koncert najavljivan. A čemu uopće film? Pa, sigurno ne da bi se grozničavo i tašto prebrojavali “klikovi” na internetu... Taj bi dokument, koji će snimiti producentska kuća Salayka iz Novog Sada u suradnji s Lumunisom i producentskom kućom Trotoar iz Osijeka, naime mogao biti barem tanani listak u fasciklu koji će Osijeku pomoći u kandidaturi za Europsku prijestolnicu kulture. Koncert, kao skromni povod, i Tvrđa, Osječani, Slavonija i ostali posjetitelji, kao glavni akteri jedne rano jesenske bajke kraj Drave. U najmanju ruku ravnopravni takmaci nekadašnjim europskim prijestolnicama kulture – mađarskom Pečuhu, slovenskom Mariboru ili austrijskom Grazu - ne tako dalekim susjedima sa zapadnih obala panonskog mora.

Ovim putem, naravno, svim sredstvima javnoga priopćavanja, osobito medijskim pokroviteljima, zahvaljujemo se na najavama koncerta i ostalih popratnih događanja, te unaprijed zahvaljujemo na praćenju ovog velikog kulturnog projekta.

U Osijeku, 3. rujna 2014. godine
Tomislav Levak, PR koncerta