Crna kronika

AKCIJA SPECIJALACA U SREDIŠTU OSIJEKA

U munjevitoj akciji uhićene tri osobe. Zbog iznude, posjedovanja oružja i prijetnji smrću jedan muškarac zadržan u policiji

Specijalci u punoj ratnoj spremi u munjevitoj su akciji, pred brojnim prolaznicima u središtu Osijeka prekjučer uhitili troje Osječana.

Ilustracija   FOTO:Ivo Čagalj/PIXSELL
Piše: Republika.eu

Dvoje od njih (muškarac i djevojka) ubrzo su nakon ispitivanja pušteni na slobodu, a drugi je muškarac zadržan i ispitan u policiji, piše Glas Slavonije.

On je jučer oko 18 sati predan pritvorskom nadzorniku PU osječko-baranjske, a danas bi trebao biti ispitan u Državnom odvjetništvu. Prema dostupnim informacijama Osječanin je uhićen zbog pokušaja iznude.

Uhićenja su počela nešto prije 19 sati na središnjem osječkom trgu, Trgu Ante Starčevića.

"U sekundi je počeo stampedo! Odjednom se sa svih strana strčalo desetak policajaca i četiri specijalca sa šljemovima. Skočili su na muškarca i bacili ga na tlo. Stavili su mu lisičine na ruke i odveli ga. Na Trgu je bilo puno ljudi, koji su ostali zatečeni cijelom policijskom opsadom", prepričao je za Glas Slavonije jedan od očevidaca.

Stanari Gornjodravske obale prepričavaju kako su na parkiralištu bila tri policijska automobila, a poslije je pristigao i terenac specijalaca. Auti su dolazili i odlazili, a policajci su trčali na sve strane. Očevici nesvakidašnje policijske opsade kažu da je bilo i specijalaca s dugim oružjem.

Iz Državnog odvjetništva priopćeno je kako je PU osječko-baranjska, nakon kriminalističkog istraživanja provedenog u suradnji s državnim odvjetništvom, podnijela Općinskom državnom odvjetništvu u Osijeku kaznenu prijavu protiv hrvatskog državljanina (1967.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela iznude i nedozvoljenog posjedovanja oružja i eksplozivnih tvari.

"Postoji osnovana sumnja da je okrivljenik; u nakani pribavljanja novca; od oštećenika zatražio da mu isplati veći iznos novca te mu pritom zaprijetio da će ga usmrtiti. Oštećenik mu je potom, u strahu za svoj život; znajući da okrivljenik neovlašteno posjeduje vatreno oružje; do sada predao ukupno 50.000,00 eura, da bi zatim od lipnja pa do danas okrivljenik od oštećenika zatražio da mu isplati još 200.000,00 eura fizički ga zlostavljajući iako je bio svjestan da mu oštećenik ne duguje nikakav novac", navodi se dalje u priopćenju DORH-a.

Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku je, nakon ispitivanja okrivljenika, predložilo sucu istrage Županijskog suda u Osijeku određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja djela.