Putovanja

SREDNJOŠKOLCI KRENULI NA PUTOVANJA

Španjolska, Grčka i Prag najpopularnije destinacije za maturalna putovanja

Maturantima je privlačna i srednjoeuropska ruta Beč - Prag - Bratislava - Budimpešta, s cijenom do 2000 kuna piše Glas Slavonije.

Maturanti, ilustracija   FOTO:Filip Brala/PIXSELL
Piše: Glas Slavonije

Maturanti Medicinske škole već su otputovali na ekskurziju u Španjolsku. Na Pirenejski poluotok krenuli su na maturalac i učenici Ekonomske i upravne škole, a za istu su se destinaciju odlučili i maturanti Druge gimnazije (jezične).

Maturanti Prve gimnazije (opće) jučer (petak) krenuli su na putovanje u Grčku, a ta je zemlja tradicionalno odredište i učenika Isusovačke klasične gimnazije.

Dakle, lako je zaključiti kako su Španjolska i Grčka ove godine najpopularnije destinacije za maturante. U turističkim agencijama dodaju da je uz navedene zemlje maturantima atraktivan još i Prag, sam ili u kombinaciji s drugim srednjoeuropskim metropolama.

- Druga je polovina kolovoza tradicionalno vrijeme kada najviše učenika putuje na maturalna putovanja. Takvih je putovanja podjednak broj u odnosu prema prošloj godini, tako da ne bilježimo smanjenje. Međutim, da kriza još traje vidi se po tome što maturanti nastoje smanjiti cijenu aranžmana tako što se odlučuju za manji broj dana ili odustaju od nekih sadržaja koji su do sada bili uobičajeni - kaže Dragana Čizmok, mlađa komercijalistica u turističkoj agenciji Ortran.

Od destinacija naša sugovornica ističe Španjolsku, kamo maturanti putuju autobusom ili kombinirano (brod, autobus), a cijena se kreće oko 3500 kuna. Premda je do prije nekoliko godina ta destinacija bila dominanta, sada se velik broj maturanata odlučuje za Prag ili srednjoeuropsku rutu Beč - Prag - Bratislava - Budimpešta, gdje je središnja destinacija upravo glavni grad Češke. Cijena ovih aranžmana kreće se između 1600 i 1800 kuna.

Da počinje sezona maturalaca potvrđuju i u putničkoj agenciji APP turizam. Dodaju da najviše maturanata ide u Španjolsku, a slijede Prag i Grčka. Putovanja traju deset dana, a cijena se kreće od 3190 kuna naviše.

Za razliku od prošle godine, ovo ljeto turističke agencije nemaju problema s turističkim vodičima za maturalna putovanja. Premda je problem termina i dalje prisutan, jer većina maturanata putuje krajem kolovoza kako bi se vratili u Osijek do početka školske godine, agencije su osigurale iskusne vodiče, a neke su radile i na edukaciji mladih vodiča za vođenje maturalaca. Ipak, ističu, cijena bi maturalca bila znatno niža kada bi učenici putovali izvan špice sezone, primjerice u rujnu.

Izvor: Glas Slavonije