Tech

PRODAJA

Više od 300 milijuna pametnih telefona prodano u drugom kvartalu 2014.

Istovremeno ostvaren je rast od čak 25,3 posto u odnosu na godinu dana ranije kada je isporučeno 240,5 milijuna pametnih telefona.

Ilustracija   FOTO:Daniel Schnettler/DPA/PIXSELL
Piše: Republika.eu / ICT Business

Drugi ovogodišnji kvartal obilježio je veliki uspjeh Androida operativnog sustava koji je dominantan na tržištu kojem isporučeno ukupno 301,3 milijuna pametnih telefona, tvrdi se u najnovije istraživanju IDC-a. 

Iako je dominacija Androida očita s tržišnim udjelom od 84,7 posto, zajedno s Appleovim iOS ukupno čine čaj 96,4 posto tržišta što samo dokazuje kako će drugi operativni sustavi poput Windows Phona, ali i BlackBerryja vrlo teško nešto učini u kratkoročnom razdoblju usprkos činjenici kako je Microsoft preuzeo Nokiju i  tamo gura svoj operativni sustav.

Android pametnih telefona u drugom ovogodišnjem kvartalu prodano je više od 33,3 posto više nego u istom razdoblju prethodne godine što je rezultiralo s isporučenih čak 255,3 milijuna pametnih telefona pogonjenih Googleovim operativnim sustavom.

Kada se gleda prodaja po proizvođačima među Android telefonima 29,3 posto isporuka stiglo je od Samsunga. Ipak gledajući u odnosu na godinu dana ranije Samsung je izgubio svoj tržišni udjel koji je tada iznosio 40 posto. Ostali proizvođači poput Lenova, Huawia, Coolpada, LG-a, Xiaomija i ZTE-a polako smanjuju svoj zaostatak za Samsungom.

I dok korisnici Applea čekaju novi iPhone 6, o kojem se mnogo govori u posljednje vrijeme, kompanija je ipak uspjela povećati svoju prodaju usprkos padu tržišnog udjela. Samo su Android i iOS uspjeli ostvariti veću prodaju kada se gledaju operativni sustavi.

IZVOR: ICT Business